В интервю за Кристиан Аманпур от CNN ръководителят на външната политика настоя, че сред членовете на ЕС съществува "силен консенсус" относно повишаването на отбранителния капацитет на блока, както по отношение на силата на военната индустрия, така и на въоръжените сили

Свързани новини

26.03.2024 10:36

Единна армия на ЕС е нереалистична: Борел

Видян 475 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ЕС трябва да увеличи военния си капацитет и вътрешното си сътрудничество, но това не означава, че трябва да се стреми към единна армия, заяви първият дипломат на блока Жозеп Борел.


В интервю за Кристиан Аманпур от CNN в понеделник ръководителят на външната политика настоя, че сред членовете на ЕС съществува "силен консенсус" относно повишаването на отбранителния капацитет на блока, както по отношение на силата на военната индустрия, така и на въоръжените сили.


"Не става въпрос за създаване на единствена европейска армия", заяви Борел, като добави, че всички 27 членки на ЕС са суверенни държави и са свободни да определят собствените си отбранителни политики.


За да се засили отбраната на блока, армиите на членовете на ЕС трябва да бъдат "по-оперативни", аргументира се дипломатът.


Те трябва да създадат европейски стълб в рамките на НАТО. Европейците трябва да поемат повече отговорност за нашата отбрана", заяви Борел и добави, че това включва насърчаване на тясно партньорство със САЩ в рамките на НАТО.

"Трябва да увеличим военния си капацитет. . . Но е утопично да вярваме, че ще отменим 27-те армии, за да създадем една. Това, което трябва да направим, е да бъдем по-реалистични", каза Борел. Блокът е добре запознат със суровите реалности на съвременния свят и се подготвя съответно, добави той.

През януари италианският външен министър Антонио Таяни публично подкрепи създаването на обща европейска армия, идея, която се обсъжда от няколко години, твърдейки, че силата може да се използва за мироопазващи мисии и предотвратяване на конфликти.

Предложението обаче срещна съпротивата на няколко членки на ЕС, включително Дания и Полша. Копенхаген твърди, че "НАТО е крайъгълният камък на нашата колективна сигурност" и че отбраната остава въпрос на национален суверенитет.


Варшава настоя, че действията на ЕС в областта на отбраната трябва да допълват усилията на НАТО.

От началото на войната в Украйна държавите-членки на ЕС значително увеличиха разходите за отбрана, като планират да ги увеличат до 350 милиарда евро (380 милиарда долара) през 2024 г. През последните седмици няколко западни лидери също призоваха блока да се подготви за пълномащабна война с Русия, която според тях може да избухне в рамките на следващите няколко години.



 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

козирог