Свързани новини

20.03.2009 11:08

Economist: БГ иска да бъде управлявана от ЕК както е било по съветско време

Видян 1336 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Британското списание "Икономист" ("Economist" ) пише в електронното си издание, че България иска да бъде управлявана от експерти на ЕК, така както някога е била управлявана от съветски съветници след 1944 г., съобщи БГНЕС.


В статия, озаглавена "Нов колониализъм", авторитетното списание пише, че заради опасения за корупция и организирана престъпност ЕС отне на страната 220 млн. евро. Ръководеното от социалисти правителство отговори ядно, като обвини Европейската комисия в двойни стандарти и използване на механизма за мониторинг като политическо оръжие. Съветници на премиера Сергей Станишев подготвиха спешно нов план, според който ЕК и другите страни от ЕС ще имат повече възможности да се намесват "където слабостите могат да бъдат определени като структурни и не могат да бъдат поправени само от българското правителство".
Планът предлага европейски служители и дипломати да участват в мониторинга на прилагането на законите, управлението на фондовете на ЕС и наблюдението на съдилищата, прокурорите и следователите. Те ще следят случаи на политическа корупция и организирана престъпност, които съдебната система не решава достатъчно бързо.
Станишев представи този секретен план на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу в началото на март, но реакцията беше хладна. Посланиците на ЕС в София, които току-що научиха за плана са също така настроени скептично. Висш дипломат каза, че ще бъде погрешно "да се взема моркова и тоягата от ЕК", която има политическа независимост и доверието на членовете на ЕС за разлика от българското правителство. Някои дипломати забелязват стремеж у българските социалисти да кажат на хората в навечерието на изборите, че "отново са спечелили доверието" на ЕС. Въпреки негативния отговор, правителството продължава да настоява за реализиране на идеята.
Външният министър Ивайло Калфин дори предложи подобна схема за всички страни-членки на ЕС. Механизмът е новост за ЕС, но не и за България, където съветските съветници пристигнаха след 1944, за да бъдат сигурни, че новото комунистическо правителство няма да се отклони от национализацията, индустриализацията и изграждането на социализма. Повечето българи обаче биха приветствали по-голяма роля на служители на ЕС. Повече от 80% от анкетираните хора казват, че не вярват на правителството, парламента и съдилищата. Близо 75% вярват на ЕС, според Евробарометър. По-силното европейско присъствие в правителството може да изглежда добре за българите, дори ако това не помогне чак толкова много, колкото те се надяват, пише "Икономист".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

дева