Свързани новини

04.11.2021 13:21

ЕБВР: Слабата ваксинация спъва българската икономика

Видян 1009 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ниското ниво на ваксинация намалява възможностите за икономически растеж на България. Това обяви Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в последния си доклад Регионални икономически перспективи, в който банката понижава прогнозата си за ръста на БВП за тази година на 4.2%, предаде Сега. През юни прогнозата на ЕБВР за ръст на брутния вътрешен продукт на страната бе за 4.5%.


"Колебанието за ваксиниране срещу Covid-19 води до бавни темпове на покритие и невъзможност да се прекъсне връзката между увеличаващия се брой заразени и нарастващите нива на смъртност и крие рискове в бъдеще", посочва главният икономист на ЕБВР Беата Яворчик. Според доклада другият риск пред страната ни е продължаващата политическа криза.


Банката отбелязва, че макар през първата половина на 2021 г. БВП да се е разширил с 3,1%, инерцията на възстановяване се е забавила през второто тримесечие. Частното потребление се е ускорило на фона на облекчените мерки около пандемията и силния ръст на заплащането, но нивото на инвестициите остава слабо - около 7% под предкризисните нива.


Износът на стоки се е възстановил до по-голяма степен през второто тримесечие на 2021 г. след срива през същия период на 2020 г. Износът на услуги се е увеличил с 45%, което обаче не е било достатъчно да се достигнат предкризисните нива.


Като цяло за 37-те страни в Европа банката повишава прогнозата си за 2021 г. до ръст от 5,5% - с цели 1,3 процентни пункта над прогнозата от юни и това се дължи на силното представяне през първото полугодие.


Прогнозата за растежа на Турция е до 9% за тази година, благодарение на възстановяването след блокадите и бума в износа, подкрепен от слабата лира. За Гърция банката очаква БВП да се увеличи с цели 7,0% през тази година, което е с 3,0 пр.п. по-високо от прогнозата през юни. Очакванията за Румъния за 2021 г. също са подобрени спрямо предишния доклад - икономиката ще се разшири с цели 7,2% (6,0% през юни).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

водолей