Свързани новини

25.02.2015 14:42

Джон Кери очерта "огнева линия" около България

Видян 1202 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американският държавен секретар Джон Кери очерта "огнева линия" около България на Балканите.


Пред Комисията по външна политика на Сената Кери заяви, че редица европейски страни, сред които Македония, Косово, Сърбия и Черна гора се намират на "огневата линия", когато става въпрос за отношенията между Вашингтон и Москва, предава БГНЕС.


По време на дебатите в Комисията сенаторът Кристофър Мърфи заяви, че Русия буквално марширува в Сърбия, както никога досега. "Когато става въпрос за Македония, Косово, Сърбия и Черна гора, както и за страни като Грузия, Молдова, Приднестровието - те се намират на огневата линия", каза Кери, отговаряйки на сенаторски въпрос за руското влияние в Европа. Той се съгласи с твърдението на Кристофър Мърфи, че "Русия води успешна пропагандна война в контекста на украинската криза".


Съществува загриженост, че евентуалното изпращане на оръжия за Украйна "хвърля сянка на далеч по-големия проект, който се реализира пред нас. А това е разширяването на руското влияние", каза Мърфи.


"Това, което се вижда в Украйна е само върхът на айсберга на руското влияние в този регион. Трябва да се потърсят правни инструменти за предотвратяване на това влияние, включително в Молдова, Грузия, Черна гора, Литва и балтийските републики", подчерта той.


Според американския сенатор става въпрос за асиметрична война. "Те купуват медии, плащат на държавни служители или заплашват тези, които не могат да подкупят", каза Мърфи. Според него това поведение на Русия не е намерило адекватен отговор от страна на Запада. "Необходими са ресурси за водене на подобна стратегия", заяви сенаторът и припомни, че миналата есен е бил на Балканите и е почувствал огромно руско влияние в Сърбия. "Руснаците си разиграват коня в Сърбия, както никога досега", добави той.


Джон Кери се опитва да убеди хората в САЩ, че Белият дом не иска да играе на победител и победен с Русия. "Вярвам, че Украйна може да се превърне във врата между Изтока и Запада. Тя може да има икономическо и митническо споразумение с ЕС. Всички трябва да помогнем икономически на Украйна да се развие", каза още държавният секретар.


Сенаторите на няколко пъти попитаха Кери за евентуална директна военна помощ за Киев, на което американският държавен секретар отговори: "Този въпрос активно се обсъжда". В този вид Джон Кери очерта огнева линия около България.



Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,