Президент

Свързани новини

16.08.2023 18:00

Джакарта е най-замърсеният град в света

Видян 740 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Столицата на Индонезия Джакарта е най-замърсеният град в света, според ново проучване и президентът на страната може би ще трябва да е изкашля, за да го докаже.

Министрите в страната от Югоизточна Азия потвърдиха тази седмица, че президентът Джоко Видодо се е борил с кашлица от седмици и предположиха, че това може да е свързано с влошаващото се замърсяване на въздуха в 10-милионния град.

Новината дойде само няколко дни след като швейцарската компания IQAir публикува данни, показващи, че качеството на въздуха в Джакарта се е влошило през последните седмици и се е превърнало в най-лошото в света.

„Президентът Джоко Видодо поиска да има конкретни стъпки (за справяне със замърсяването на въздуха) в рамките на една седмица. Той кашля от почти четири седмици и каза, че никога не се е чувствал по този начин“, каза министърът на туризма и креативната икономика на Индонезия Сандиага Уно пред репортери след парламентарна среща между министри в Джакарта в понеделник.

Uno каза, че лекарите все още диагностицират причината за кашлицата на Видодо, но добави, че това може да е свързано с влошаващото се качество на въздуха, съобщи филиалът на CNN CNN Indonesia.

На следващия ден министърът на здравеопазването Буди Гунади Садикин също отбеляза, че президентът се бори с кашлица и каза, че неговото министерство засилва тестовете сред общото население, за да види дали е имало увеличение на белодробните и респираторни заболявания като астма в силно замърсени райони.

„Наблюдаваме ситуацията“, каза Буди пред репортери.

„Всички доклади за въздействието на замърсяването на въздуха върху общественото здраве ще бъдат координирани със съответните министерства и официални агенции за оценка“, добави той.

От лошо към най-лошо

Замърсяването на въздуха отдавна измъчва района на Голяма Джакарта, като фабриките, въглищните електроцентрали и задръстванията допринасят за смога, според експерти.

През 2019 г. група от 32 жители започна гражданско дело срещу Видодо – широко известен като Джокови – и няколко членове на неговия кабинет, твърдейки, че не е предприел действия за контролиране на замърсяването на въздуха и защита на правото им на чист въздух.

Те спечелиха историческа победа две години по-късно, когато окръжният съд в Централна Джакарта се произнесе в тяхна полза. В него се казва, че правителството е нарушило законите за опазване на околната среда на страната и призова висши служители да установят национален стандарт за качество на атмосферния въздух заедно с други мерки.

Но през последните седмици качеството на въздуха в столицата стана особено лошо, влошавайки се до най-лошото в света, според данни, предоставени от IQAir, швейцарска компания за технологии за качество на въздуха.

На 9 август Джакарта оглави списъка си със замърсени градове, след като регистрира „нездравословни“ нива на замърсяване на въздуха почти всеки ден, съобщи компанията. Той постоянно се класира сред 10-те най-замърсени градове в световен мащаб от май, каза IQAir.

В понеделник Видодо председателства заседание на кабинета, за да обсъди влошаващото се замърсяване на въздуха и призова за спешна намеса на правителството.

Той обвини за замърсяването „прекомерния пътен трафик, дългия сух сезон и енергийните източници – главно тези, които използват въглища“ и предложи мерки като тестове за емисии на автомобили и насърчаване на хората да работят от вкъщи като начини за облекчаване на проблема.

Той също така каза, че се обмисля данък върху замърсяването.

„През последната седмица качеството на въздуха в района на Голяма Джакарта беше много, много лошо“, каза Видодо. „Трябва да се извършва надзор в секторите на промишлеността и производството на електроенергия и ние също трябва да образоваме обществеността (за намаляване на емисиите)“, добави той.

Говорейки пред репортери след срещата, министърът на туризма Сандиага Уно каза, че правителството търси „конкретни стъпки“ за подобряване на качеството на въздуха в Джакарта в дългосрочен план.

„Ако разгледаме успеха на Пекин в това, аз съм много уверен, че със сътрудничеството на местните правителства и бизнеса можем също да подобрим качеството на въздуха в Джакарта – това ще има дългосрочно въздействие върху общественото здраве“, каза той, като се позова на за успеха на Китай в подобряването на качеството на въздуха в столицата му.

Експертите приветстваха позицията на правителството.

„Замърсяването на въздуха е сериозен проблем в Югоизточна Азия“, каза политическият анализатор Бриджит Уелш от университета в Нотингам.

„Въпреки че има подобрения в Джакарта (в области като) обществения транспорт, те трябва да бъдат засилени заедно с по-добро прилагане срещу изгарянето на (изкопаеми горива) и регулираното използване на превозни средства“, каза Уелш.

Тя каза, че докато правителството планира да премести столицата в Нусантара, в провинция Източен Калимантан на остров Борнео, това преместване е все още след години и няма да реши проблема със замърсяването.

„Преместването в нова столица само ще компенсира проблема временно“, каза Уелш. „Разходите за здравето от замърсяването на въздуха в Индонезия са сериозни и не могат да бъдат подценени.“



Източник: CNN



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

риби