И тъй като този показател е предназначен за широко приложение сред населението, той придобива огромно значение за отделните хора, като понякога дори се нарича "алена буква".

Свързани новини

25.06.2023 07:26

Движението за отказ от ИТМ като мярка за индивидуален здравен риск набира скорост

Видян 22829 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преди около 200 години белгийският математик и статистик Адолф Кетле, който се опитва да опише "нормалния човек", забелязва, че телесното тегло на възрастните в килограми е приблизително пропорционално на квадрата на ръста им в метри - мярка, която започва да се нарича индекс на Кетеле.

Едва през 1972 г., когато физиологът д-р Ансел Кийс го предлага като оценка на телесните мазнини, той получава по-разпознаваемото си име: индекс на телесната маса или ИТМ.

Сега той се използва навсякъде, най-вече като инструмент за скрининг на затлъстяването: Индексът на телесна маса под 18,5 е "поднормено тегло", "здравословно тегло" е до 24,9, "наднормено тегло" е от 25 до 29,9, а "затлъстяване" е индекс на телесна маса 30 и повече.

И тъй като този показател е предназначен за широко приложение сред населението, той придобива огромно значение за отделните хора, като понякога дори се нарича "алена буква".

"Това се отбелязва във всяко медицинско досие", казва д-р Джейми Ард, професор по епидемиология и превенция в Медицинския факултет на университета "Уейк Форест". "Работодателят ви може да използва индекса на телесната маса, за да ви предложи определени уелнес програми."

Индексът на телесната маса се използва за определяне на допустимостта за прием на лекарства за отслабване и може да повлияе на достъпа до операции за смяна на ставите и лечение на безплодие.


"Тя е лесна за изчисляване и по същество не струва нищо", пише Ард в имейл, "така че е много трудно да бъде заменена."

Но движението за отказ от ИТМ като мярка за индивидуален здравен риск набира скорост: Миналата седмица Американската медицинска асоциация прие нова политика по отношение на индекса, като отбеляза "значителните ограничения, свързани с широкото използване на ИТМ в клинични условия" и посочи "историческата му вреда" и "използването му за расистко изключване".

"Индексът на телесната маса се основава предимно на данни, събрани от предишни поколения от нехристиянското бяло население", пише АМА. И макар че той е "значително свързан с количеството мастна маса в общото население", според асоциацията той "губи предсказуемост, когато се прилага на индивидуално ниво".

За някои клиницисти необходимостта да се съсредоточат върху нещо повече от ИТМ за отделните хора е стара новина.

"Това е почти все едно някой да обяви, че току-що сме разбрали, че хората ще използват мобилни телефони", казва д-р Итън Вайс, превантивен кардиолог в Калифорнийския университет в Сан Франциско и резидентен предприемач във фирмата за рисков капитал Third Rock. "Това е като: "О, наистина? Това беше преди 20 години. "

Д-р Шанън Еймс, доцент по медицина, занимаващ се с контрол на теглото в Медицинския факултет на УНСС, казва, че използва ИТМ заедно с други критерии като Системата за стадиране на затлъстяването на Едмънтън, в комбинация с до едночасово посещение на пациента, за да изготви план за всеки пациент.

"Затлъстяването, както всяко друго заболяване, е комплексно и не може да бъде обхванато само с едно измерване", каза тя, като посочи, че има различни нива на тежест. "Има хора с повишен ИТМ, които нямат данни за заболявания, обикновено свързани с по-високо тегло, като хипертония, обструктивна сънна апнея и диабет тип 2.


Но има и хора с умерено повишен ИТМ - продължава тя, - които имат метаболитни нарушения, които могат да реагират на загуба на тегло."

Новата политика на AMA признава тези ограничения, като отбелязва, че ИТМ не прави разлика между чиста и мастна телесна маса, и изтъква, че не отчита разликите между расовите и етническите групи, половете и хората на различна възраст.

Според доклада в подкрепа на промяната на политиката на АМА жените са склонни да имат повече телесни мазнини, отколкото мъжете, а азиатците имат повече телесни мазнини, отколкото белите.

Индексът на телесната маса не отчита и мястото, където хората носят мазнини - нещо, което през последните няколко десетилетия се превърна в ясен маркер за риск за здравето, казва Вайс.

"Ако имате много мазнини в корема и около органите си, или висцерални мазнини, това е лошо", обяснява той. "Ако носите мазнини в областта на бедрата и краката, бедрата и задната част на тялото си, това всъщност не само не е лошо, но е и добре."

Казано по друг начин, той каза, че "ябълковидното" тяло "е много по-рисков фактор от крушовидното".

Различните групи са склонни да пренасят мазнини по различен начин: Чернокожите жени, каза Ард, са склонни да носят повече мазнини около ханша и бедрата в сравнение с белите жени, които носят мазнини по-централно около талията, което повишава риска от сърдечни заболявания и диабет тип 2 при еднакъв ИТМ.

Ето защо зависимостта от индекса на телесната маса може да постави определени групи в неравностойно положение, обяснява той.

"Ако ИТМ се използва за определяне на застрахователните тарифи за живот например, може да се окаже, че цветнокожите жени, които имат по-голям размер на тялото, но са метаболитно здрави, получават по-високи премии в сравнение с други жени, които може да имат по-нисък ИТМ, но имат мазнини в различни области", каза Ард.

"Не вярвам, че ИТМ като мярка сам по себе си е расистки", продължава той. "По принцип не е добра наука да се екстраполират резултати от една група към друга, без да се потвърди науката в целевата популация."

AMA предлага наред с ИТМ потенциално да се използват и други измервания на здравния риск, като например обиколка на талията, измерване на висцералните мазнини, състав на тялото, както и генетични и метаболитни фактори.


Според мен по-важно от ИТМ е дали всеки отделен пациент има метаболитен синдром", казва д-р Уила Хсюе, професор по медицина и директор на Центъра за изследване на диабета и метаболизма в Медицинския център "Уекснър" към Държавния университет в Охайо. Тя цитира повишени триглицериди, ниски нива на т.нар. добър холестерол, диабет или преддиабет, високо кръвно налягане или излишни мазнини в черния дроб.

"Тези компоненти увеличават сърдечносъдовия риск, включително инфаркт, инсулт и сърдечна недостатъчност", каза тя, като отбеляза, че високият ИТМ може да подтикне лекаря да провери за тези фактори и да осигури лечение.

И въпреки че ограниченията на ИТМ са добре разбрани, някои лекари казват, че ще бъде трудно той да бъде изместен напълно.

"Има и други начини за оценка на телесните мазнини", казва д-р Луис Арон, директор на Центъра за цялостен контрол на теглото в Weill Cornell Medicine, но "те не са толкова лесни и евтини, колкото ИТМ".

"Не съм сигурен, че можем да изхвърлим ИТМ, докато не разполагаме с други мерки, които са толкова лесни за използване", каза той.


Според Аронне обаче ИТМ не трябва да бъде определящ за лечението за намаляване на теглото на хора с "наднормено тегло" или дори с "нормален" ИТМ, които имат висока обиколка на талията или лабораторни резултати, предполагащи метаболитен риск. Според него хората от тази категория "трябва да отговарят на условията за лечение на затлъстяването".

И ходът на АМА не трябва да се приема като указание за хората да отхвърлят напълно ИТМ, каза Ард.

"Нещото, което не искам да се случи в резултат на това, е цветнокожите и по-специално чернокожите да пренебрегнат ИТМ и да обсъдят наднорменото телесно тегло със здравен специалист, защото не разбират правилно намерението тук", каза той в имейл. "Целта е да се персонализира начинът, по който ИТМ се използва при вземането на медицински решения, и да се отдалечим от общите обобщения, които могат да доведат до стигма и предубеждения."


 Източник: CNN



 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката