Свързани новини

15.10.2011 22:50

Два часа и половина предизборни дебати

Видян 2115 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Три кандидат-президентски екипа мериха сили в предизборния дебат в студиото на bTV.
В дебатите участваха  Ивайло Калфин и Стефан Данаилов, издигнати от БСП, Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, издигнати от ГЕРБ и Меглена Кунева и Любомир Христов като независими кандидати.


Участниците преминаха през 4 кръга в рамките на два часа и половина, като отговариха на 40 въпроса. Социолози следииха как се движи одобрението на претендентите от зрителите по време на дебатите, информира дир.бг.


„Очите ми показват, а и сърцето ми е твърдо решено – ще стана президент”, каза кандидатът за президент от ПП ГЕРБ Росен Плевнелиев в началото на дебата.
Дебатът е важен, каза кандидатът за президент Ивайло Калфин, влизайки в телевизионното студио. Попитан дали е излязъл от сянката на кандидата си за вицепрезидент Стефан Данаилов, Калфин каза, че тази сянка е много широка, но не е проблем, защото около нея има много слънце.
Не ме притеснява това, че съм жена, напротив, България е в женски род, заяви Меглена Кунева, която изрази увереност, че хората биха избрали жена за президент.


На въпрос - кой се опитва да взриви изборната ситуация, Меглена Кунева каза: „Кой се опитва да взриви изборната ситуация, е добре да каже МВР”. „Останаха прекалено много „Галерия”, Васил Иванов – това е много тревожно. Очаквам отговор от МВР”, заяви тя.
Плевнелиев посочи, че не за първи път се слагат бомби при посещения на еврокомисари в страната. Еврокомисарите са дошли в България и са казали, че страната ни се справя добре в кризата. Бомбата е насочена срещу управляващите, заяви Плевнелиев. „Очакваме изпълнителната власт да посочи кой е виновен, очакваме справедливост”, каза той.
Ивайло Калфин заяви, че не знае дали случаят с взривяването на автомобила на Сашо Диков е свързан с изборната ситуация, но това показва липса на държава. Липса на държавност е показал и случаят в Катуница. Калфин каза, че такива случаи не трябва да се свързват с избори или посещения на еврокомисари и да не се търсят оправдания, а да се търси тяхното разкриване.
Стефан Данаилов заяви: „Тези, които взривиха „Галерия”, взривиха и Сашо Диков”.
Според Любомир Христов тези случаи са свързани с повишената тревожност в обществото, с разклатената държавност.


Относно въпрос за правомощията на президента Маргарита Попова коментира, че президентската институция има всички необходими правомощия. Плевнелиев посочи, че конституцията е добре балансирана и работи. Не искаме допълнителни правомощия, подчерта той.


Меглена Кунева изрази мнение, че е необходима конституционна промяна, за да се разширят правомощията на президента при инициирането на референдуми. Според нея, промяната може да стане и в рамките на обикновеното Народно събрание.


Според Ивайло Калфин правомощията на президента не са малки. Но е важно той да има право да насрочва референдум, както и  да защитава парламентарната демокрация. Той посочи, че президентът не трябва да е "кукла на конци", както и не трябва да е зависим от премиера.


На въпрос има ли опасност за национална ни сигурност Меглена Кунева каза, че когато се посяга на свободата на словото с атаки срещу журналисти, това е заплаха за националната сигурност. Случаят с Катуница също е въпрос на национална сигурност, посочи тя.
Росен Плевнелиев посочи, че за първи път от 20 години цар Киро е зад решетките. По думите му правителството на ГЕРБ е първото, което има смелостта и куража да възстанови справедливостта.
Ивайло Калфин се обърна към Плевнелиев с думите: „Вие работихте така, че получихме отказ за Шенген”. Според него президентът трябва да работи за това в нацията да няма разделение, а обединение.
Това, което съм правил през последните две години, е да работя за България в ЕП, каза Калфин. По думите му президентът е длъжен да защитава социалния мир и демокрацията в България.


По темата за бъдещето на българската армия Меглена Кунева заяви, че следващата година трябва много внимателно да се прецени в какъв момент трябва да се изтеглят българските войски от Афганистан. Според нея най-важното е да няма реформи на парче в армията.
Плевнелеив заяви, че българската армия има много ясна стратегия, разписана в Бялата книга. „Ние ще бъдем много активни като член на евроатлантическия алианс. Българската армия има ясна визия, числеността няма никакво значение. Ние трябва да сме адекватни на начина, по който се водят модерните войни”, заяви той.
Според Калфин през последните години реформите в армията се правят само от гледна точка на нейното съкращение. Българският контингент трябва да започне изтеглянето си. По думите на Калфин военният министър Аню Ангелов си е купил апартамент като военнослужещ, а забранил другите да правят това, което той е правил, каза Калфин.
Плевнелиев заяви, че по времето на Тройната коалиция армията е купувала розови БМВ-та.
„На нас ни трябва модерна армия, мотивирани войници, хора, които правят войните на 21 век”, каза Плевнелиев.


Кандидатът на левицата за президент Ивайло Калфин обвини управляващите, че 36 социологически и пиар агенции работят за ГЕРБ. Той се усъмни в социологическите резултати, представени в дебата по bTV тази вечер. Кандидатът за вицепрезидент на социалистите Стефан Данаилов пък упрекна водещите Ани Цолова и Виктор Николаев, че кандидатите за вицепрезиденти не се изявяват достатъчно, а той самият не се бил чувствал така странно от 40 години.


На кандидатите в президентската битка не бяха спестени и личните въпроси по време в дебата „Новите първи” по bTV, за да си изградят представа избирателите какъв човек ще застане зад институцията президент.


На въпрос колко пари са похарчили за кампаниите си, Ивайло Калфин и Росен Плевнелиев заявиха, че ще се впишат в рамките на закона – до 2 милиона лева, които идват от държавната партийна субсидия. За да убеди гражданите да гласуват за нея пък, Меглена Кунева е похарчила 280 000 лева от дарения.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева

На дневен ред ще бъде съотношението между труда и почивката

На дневен ред ще бъде съотношението между труда и