Свързани новини

23.07.2009 15:29

Душманите на АЕЦ Козлодуй и Пловдив вземат енергетиката

Видян 2846 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бойко Борисов успешно изпълни мандата да състави правителство. Списъкът на министрите на генерала е следният:


 


Бойко Борисов - министър-председател;
Цветан Цветанов – министър на вътрешните работи; вицепремиер;
Маргарита Попова – министър на правосъдието; Румяна Желева – министър на външните работи;
Николай Младенов – министър на отбраната;


Симеон Дянков – министър на финансите; вицепремиер;


Трайчо Трайков – министър на икономиката, енергетиката и туризма;


Росен Плевнелиев – министър на регионалното развитие;


Александър Цветков – министър на транспорта;
Тотю Младенов – министър на труда и социалната политика;
Божидар Нанев – министър на здравеопазването;
Йорданка Фандъкова – министър на образованието;
Мирослав Найденов – министър на земеделието;
Нона Караджова – министър на екологията;
Вежди Рашидов – министър на културата;
Свилен Нейков – министър на спорта;
Божидар Димитров - министър без портфейл.



Трима са представителите на общината в Министерския съвет, който ще встъпи в длъжност, след като парламентът го избере в понеделник. Те са и най-безспорните специалисти в правителството.
Йорданка Фандъкова поема образованието, ресорният зам.-кмет Александър Цветков – транспорта, а шефът на Екоравновесие Мирослав Найденов – земеделието.
Заедно с Цветан Цветанов, който поема вътрешното ведомство, те попадат в категорията “верни кучета” на генерала. Към нея може би е уместно да се причисли и новият външен министър Румяна Желева.
Сред “чуждите тела” са двама души, които се смятат за по-близки до президентските хора – прокурор Маргарита Попова в правосъдието и хакнатия в последния момент за министър без портфейл агент на ДС Божидар Димитров. Неговият ресор са българите в чужбина. Това веднага ще доведе до неблагоприятно развитие на връзките с нашите съседи Македония, Сърбия, а донякъде също с Гърция и Турция, както и със Синята коалиция и Атака. Известни са резките му изказвания по техен адрес години наред.
Корпоративни обвързаности са типични за поне четирима нови министри. Шефът на мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е кадър на ЕВН. Пловдив многократно обявява енергийната фирма за душманин на града и региона, а неверните и дори фантастичните сметки за ток там често са обект на тв репортажи.
Собственикът на дружеството – австрийската държава, е с най-големи заслуги за затварянето на напълно годните за експлоатация блокове 3 и 4 на АЕЦ Козлодуй, от което България загуби милиарди евро. Това е скандален знак към “лошия човешки материал” у нас. И към Русия.
От бизнеса идва и известен спец като Росен Плевнелиев, който взема регионалното развитие.
Световната банка със седалище във Вашингтон, която има огромни заслуги за заразяването на цялата планета с американската финансова и икономическа криза, също има двама души в правителството. Това са настоящият й кадър – финансистът на Бойко Симеон Дянков и бившият Николай Младенов. И вчера новият министър на отбраната не ни отговори вярно ли е, че не е ходил в българската казарма, както първа съобщи бТВ.
В кабинета влизат също експерти на стари правитества. Това са екошефката Нона Караджова и социалният бос Тотю Младенов, който преди две години оглавяваше една от агенциите на министър Емилия Масларова. 
Отдавнашно обществено уважение съпътства трима от новите министри – здравния Божидар Нанев, културния Вежди Рашидов и спортния Свилен Нейков.
Статистиците посочиха, че без да се спазва формулата на старата власт 8-5-3, ГЕРБ запазва броя на министрите на 16. Толкова бяха в началото и членовете на кабинета Станишев.



Непримирими позиции между членовете



Освен служител на Масларова, врачанският кмет Тотю Младенов е и кадър на Подкрепа. Синдикатът многократно обяви категоричната си позиция срещу намаляването на осигурителните вноски.
Категоричен, но точно за обратното е новият финансов министър Симеон Дянков. Той иска 5% сваляне на ставките, за да се раздвижи бизнесът, а ГЕРБ направо обеща това в предизборната си програма.
Социалното министерство използва най-големи пари от бюджета и е интересно дали то няма да пострада заради непримиримия спор. А покрай това и подопечните му инвалиди, пенсионери, майки.
Само припомняме, че при единната политика и концепция на кабинета Станишев, пак прехвърчаха яки искри между Орешарски и Масларова.
Какво ли ще се случи между хора като Дянков и Младенов, които представят съвършено различни и дори противоположни интереси във властта?
Възможно ли е най-голямата мина за правителството да е заложена в това?!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак