Свързани новини

04.11.2011 13:28

ДС-посланици съдят Външно

Видян 1737 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Атанас Велчев, Андрей Караславов, Георги Димитров и Златин Тръпков са четиримата ДС-посланици, които ще съдят Министерството на външните работи заради връщането им в София, пише Медиапуул. Бившите агенти са работили също така в администрацията на президента Георги Първанов. Припомняме, че МВнР бе принудено да прибегне до такава процедура, след като президентът Първанов отказа да се съобрази с решението на правителството и позицията на парламента и да подпише указите за отзоваването на 37 посланици обявени като сътрудничили на ДС.


Външният министър Николай Младенов обяви, че до края на годината всички те ще бъдат върнати.


Атанас Велчев, който е бивш служител в отдел "Протокол" на президентството е обжалвал пред Върховния административен съд уведомление от външния министър за прекратяване на служебното му правоотношение заради придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.


В жалбата се твърди, че актът е незаконосъобразен, тъй като не отговаря на изискванията за неговата форма, както и че органът по назначаването няма права да прекратява пълномощията на посланик.


Бившият шеф на кабинета на президента Първанов - Андрей Караславов обжалва пред Върховния административен съд заповедта на министъра на външните работи за прекратяване на дългосрочната му командировка поради изтичане на задграничния мандат.


В жалбата се твърди, че актът противоречи на конституцията, съгласно която само президентът има право да освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства.


Със същите мотиви дела срещу МВнР са завели и бившите външнополитически секретари на президента Георги Димитров и Златин Тръпков.


Георги Първанов, който е работил за ДС под псевдонима Гоце, отказа да се съобрази с искането на парламента и правителството и да подпише указите за отзоваване на посланиците с досиета, тъй като това бил опит за лустрация и за чистка.


В момента се очаква решението на Конституционния съд дали промените в Закона за дипломатическата служба, които ограничават работилите за ДС да заемат определени висши постове в системата на Външно министерство, включително и да бъдат назначавани за посланици, отговорят на конституцията.


Съдът бе сезиран от БСП и ДПС. За съдия докладчик по делото бе определен Пламен Киров, бивш съветник на президента Георги Първанов.


Избраният за президент Росен Плевнелиев обаче обяви, че първото нещо, което ще направи след встъпването в длъжност през януари, ще е да подпише указите за връщането на тези посланици.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци