Топящата се вечна замръзналост на Арктика

Свързани новини

29.01.2024 17:01

Древни зомби вируси в Арктика могат да доведат до нова ужасяваща пандемия

Видян 1409 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Топящата се вечна замръзналост на Арктика може да доведе до катастрофална глобална здравна криза заради древните зомби вируси, казват учени. Причината за това е, че вирусите могат да станат активни заради затоплящият се климат на Земята, предаде The Guardian.

Щамове на тези микроби Methuselah – или зомби вируси, както са известни – вече са изолирани от изследователи, които изразиха опасения, че може да бъде предизвикана нова глобална пандемия, но не от ново за науката заболяване, както беше COVID, а от болест от далечното минало.

В резултат на това учените са започнали да планират мрежа за наблюдение на Арктика, която да открива ранни случаи на заболяването, причинено от древни микроорганизми. Освен това ще осигури карантина и експертно медицинско лечение за заразени хора в опит да се овладее огнището.

„В момента анализите на заплахите от пандемия се фокусират върху болести, които могат да се появят в Южното полукълбо и след това да се разпространят на север“, каза почетният професор по медицина и геномика в Университета Екс-Марсилия - Жан-Мишел Клавери.

Клавери, заедно с негови колеги от Арктическият университет, създават международна образователна и изследователска кооперация, за създаване на мрежа за мониторинг, която да помогне за идентифицирането на случаи на болести, причинени от древните микроорганизми.

Мрежата също така ще осигури карантинни съоръжения и медицински услуги за заразените, за да се минимилизира образуване на потенциално огнище на инфекциите.

„За разлика от това, малко внимание беше отделено на огнище, което може да възникне на север, а след това да се разпространи на юг. В Северното полукълбо има вируси, които имат потенциала да заразят хората и да започнат ново огнище на заболяването, смята Клавери.

Тази теза беше подкрепена и от вирусолога Марион Купманс от Медицинския център Еразъм в Ротердам. „Не знаем какви вируси лежат там, във вечната замръзналост, но мисля, че има реален риск, да се предизвика огнище на заболяване – древна форма на детски паралич. Трябва да приемем, че нещо подобно може да се случи”, заяви Купманс.

През 2014 г. Клавери ръководи екип от учени, които изолираха живи вируси в Сибир и показаха, че те все още могат да заразят едноклетъчни организми – въпреки че са били погребани във вечната замръзналост в продължение на хиляди години. Допълнителни изследвания на Университета Екс-Марсилия, публикувани миналата година, разкриха съществуването на няколко различни вирусни щама от седем различни места в Сибир и показаха, че те могат да заразят култивирани клетки. Една вирусна проба е на 48 500 години.

„Вирусите, които изолирахме, успяха да заразят само амеби и не представляваха риск за хората. Това обаче не означава, че други вируси – в момента замръзнали във вечната замръзналост – може да не са в състояние да предизвикат заболявания



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни