Оригиналът – горе и ментето на снимката по-долу. Разликата между четката на Венев и бездарния фалшификат е огромна

Свързани новини

05.07.2023 16:03

Дръзко менте на Стоян Венев опита да пробие на пазара

Видян 695 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дръзко менте на една от знаковите творби на Стоян Венев се появи на търг в края на миналата седмица, съобщи filternews.bg. Не споменаваме името на аукционната къща, защото собствениците й реагираха скоростно на измамата и коректно свалиха картината от лотовете за наддаване.


Горчилката у собствениците на оригинала обаче остава и те смятат да потърсят правата си по съдебен път от продавачите на ментето и от тези, които са го нарисували. Притежателите на платното вече са алармирали службите за наглото посегателство върху творчеството на този забележителен български автор.


Оригиналът – горе и ментето на снимката по-долу. Разликата между четката на Венев и бездарния фалшификат е огромна



Любопитно е, че картината, която бе показана за продажба на търг, е с по-малък размер от оригинала и се предлага за скромната начална цена от 2800 лева. Оригиналът е закупен от семейството преди повече от десетилетие и според експерти в момента реалната му стойност възлиза на петцифрена сума в евро. Творбите на Стоян Венев са ценени високо не само заради безспорните си живописни качества, но и заради това, че художникът успява до последните си дни да се съхрани от чужди влияния и да прави чисто балканско изкуство. И ако днес казваме, че има българско изкуство, то е, защото българското изкуство има самобитни и неподражаеми художници като Владимир Димитров-Майстора, Стоян Венев, Иван Милев, Иван Пенков и Иван Вукадинов.

Българският художник и карикатурист Стоян Венев е забелязан първо от съгражданина си Владимир Димитров-Майстора. „Тоя талант не бива да се губи“, казал гениалният майстор и насочил юношата към рисувалното училище в София. Така едва на 15 години сиракът Стоянчо от село Скриняно заминава за столицата и става първият непълнолетен студент в Художествената академия, която завършва при професорите Борис Митов, Стефан Иванов и Димитър Гюдженов. В началото се препитава с карикатури за различни вестници и списания – „Червен смях“, „Звънар“, „Ехо“, подписвайки ги с псевдонима Пролетарче. Вечер работел във вегетариански ресторант, където можел да се храни безплатно. От време на време пари и колети с храна му изпращала баба му.

След години, когато е на върха на кариерата си, художникът не забравя корените си и никога не бяга от себе си. Запазва и неповторимото си чувство за хумор. „Може да се каже, че в моите картини веселбата ражда веселба“, казва Венев. Картината „Кавалджия и певица“, която стана обект на посегателство от страна на твърде посредствени имитатори, е именно от този зрял период на Стоян Венев. В ментето няма нищо от духа на художника, а напротив – двете централни фигури са нарисувани твърде бездарно, мазките са ужасяващи, а пеещото момиче прилича на кукла от сексшоп.

Оригиналът е нарисуван с лекотата на майстор, чиято житейска философия е закодирана дълбоко в недрата на нашия народ. Изкуството на Венев не е имитативно и именно това прави големия ни живописец неподражаем и единствен. Ако един ден бъде направен музей на изкуството на Балканите, картини като тази на Венев задължително ще намерят място там.

„Какво най-много обичам да рисувам? Хората, хората, и пейзажи, и хората… Аз не измислям нищо – аз всичко взимам от народа, от народните умотворения, от приказките за народа. Аз само изразявам, доколкото мога, в своите рисунки онова, което народът казва, което мисли и чувства. Което съм чул от народа – него рисувам.“



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева

Новите запознанства ще са леко странни

Новите запознанства ще са леко странни. Ще започнат