Свързани новини

21.06.2012 16:33

ДПС поискаха предизборна агитация на чужд език

Видян 1840 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ДПС предлага да отпадне ограничението предизборната кампания да се води само на български език. Заподозрени от "Атака" в договорка с Ахмед Доган, от ГЕРБ обаче заявиха, че няма да подкрепят агитация да се води на друг език, освен на официалния по конституция. Идеята на ДПС обяви на пресконференция в парламента зам.-председателят Лютви Местан. Предложението е част от внесени днес в деловодството на Народното събрание промени в Избирателния кодекс, предаде БТА. Местан заяви, че има препоръка в доклада на наблюдателите от ОССЕ на предизборни срещи да могат да се използват и други езици освен българския.  Предложението е "при необходимост и ако се осигури превод на предизборни срещи, събрания и митинги да се ползват и други езици". 


Прекалено манипулативно се чете основният закон. Официалният език в България е българският, но в конституцията се казва също, че гражданите, за които българският език не е майчин, наред със задължението да изучават български, могат да изучават и ползват своя език. Обърнете внимание на думата ползват – никъде не се казва къде може да се реализира това право – дали само в неофициална среда, или в официална среда. В същия текст се казва, че случаи, в които се ползва само официалният език, се уреждат в закона", мотивира се депутатът от ДПС, цитиран от Фокус.

Неотдавна той настоя майчин език да се изучава минимум 4 часа седмично в училище. 


"Подходът ни е изключително прецизен, балансиран и в никакъв случай не е в противоречие с конституцията, в който е посочено, че официалният език е българският", каза още днес Местан. Той даде пример с ползването на чужд език на изборите за Европейския парламент, когато трябва да се агитират англичани, живеещи постоянно в българско село. 


От "Атака" веднага предположиха, че има договорка управляващите да подкрепят предложението и коментираха, че ДПС стават все по-нагли. 

"Претенциите и апетитът на ДПС просто нямат край, уж демонстрират, че са в опозиция, а се опитват да се държат като управляващи и имат своето основание, явно с оглед на отношенията им с ГЕРБ", заяви депутът Павел Шопов. 


Според него това би било фрапантно нарушение на законите. 

"Ние винаги сме предупреждавали, че ДПС се държат на ръба на екстремума, сега искат нещо, което абсолютно противоречи на конституцията и тук зависи от ГЕРБ дали отново ще ги подкрепи", отбеляза той. 

От "Атака" не приемат довода, че в някои райони голяма част от населението не говори български. "Вместо тези хора да научат български, те се държат в изолация", коментира Шопов.


Преди дни управляващите подкрепиха ДПС, които се обявиха против искането на "Атака" географски обекти с турски имена да бъдат преименувани.


От ГЕРБ обаче категорично отрекоха договорка с ДПС. "В нашето становище до ОССЕ ясно сме заявили своята позиция и това, което "Атака" твърди, абсолютно не е вярно и по никакъв начин предложението няма да бъде подкрепено", заяви пред журналисти в парламента депутатът от управляващата партия Красимир Ципов, който е член на правната комисия. 

Той добави, че мнозинството не може да приеме като аргумент тълкувание, според което конституцията предвижда официалният език да се използва само от държавните органи, когато те се произнасят по някакъв повод. 


Ципов съобщи, че ГЕРБ са готови със свои предложения за промяна на Изборния кодекс, които ще бъдат внесени в най-скоро време. Част от тях предвиждат списъците на лицата, които не могат да гласуват в деня на вота, да бъдат публикувани на интернет-страниците на общините. 



Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева

Новите запознанства ще са леко странни

Новите запознанства ще са леко странни. Ще започнат