Свързани новини

14.12.2012 15:08

ДПС: ГЕРБ да си приеме изборните фалшификации за 15 сек.

Видян 1592 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На пресконференция вчера като част от опозицията ДПС обясни защо обединените противници на ГЕРБ напуснаха пленарната зала:


Искам да ви информирам за категоричната позиция на ПГ на ДПС да не участва в разискванията по Изборния кодекс, преди на възможно най- високо политическо ниво да бъдат договорени осноните положения в целия Изборен кодекс, които да гарантират честността на предстоящите парламентарни избори, честността на всички избори, които занапред биха се провели под този Изборен кодекс. Категорични сме, че докладът на Правната комисия с текстовете, подкрепени от Комисията, не съдържат тази гаранция.


Ако мнозинството на ГЕРБ и независимите разбират параламентаризма като диктат на мнозинството, те биха могли още в сряда да се съберат, да направят кворум и да приемат този Изборен кодекс за едно заедание. Ако искат да го приемат и за 15 минути, защо не и за 15 секунди, гласувайки ан-блок.


Въпросът обаче, че така приет с диктата на мнозинството Изборният кодекс няма да бъде легитимен нито в очите на българските граждани, нито в очите на европейските институции. Така силово наложен, Изиборния кодекс ще създаде предпоставки за първи път в историята на демократична България след 10.11.1989 г. да се постави под съмнение изборния резултат и то не просто като съмнение, а  да породи условия за непризнаване на изборните резултати.  


Основата, на която може да се постигне евентуално съгласие, са 32-те препоръки на ограничената мисия наблюдатели на ОССЕ. Само че, за да се случи това, е необходимо първо коренна промяна в манталитета на управляващото мнозинство, да спрат със среднощни заседания на инат. Нали го чухте Красимир Велчев- „Аз пък на инат ще предложа да се работи до 12 часа!”? Подмятания от рода на „хайдуци” и т.н., и т.н.


Днес на извънредния председателски съвет собствено ние с колегата Бисеров заявихме с известно съжаление, разбира се, на председателя на НС, на г-н Красимир Велчев и г-жа Искра Фидосова, които представяха партия ГЕРБ, че за съжаление те не са политическото тяло, което взима решенията. Те са просто изпълнители и по тази причина няма как разговорите на ниво председателски съвет да бъдат резултативни. Те са изпълнители на политическата поръчка на премиера и на вицепремиера Цветанов. Те имат задача да подкрепят единствено предложенията на ГЕРБ, които се съдържат в доклада и да отхвърлят абсолютно всички предложения на опозицията. Обаче, забележете,  с един много интересен парламентарен трик, театър. Имат задача да допуснат разточителни разисквания. Както видяхте, само по параграф 5 ние имахме часове разисквания. Сещате ли се защо не приложиха парламентарната гилотина с процедура за прекратяване на разискванията? Защото имат интерес от този театър. Да кажат на Европа- Законът е избран с възможно най- демократичната процедура, имахме дълги разисквания. Предполагам, че вече са направили и такива коментари представители на ГЕРБ. Този номер няма да мине. Демократична е само тази процедутра, която води до демократичен резултат.  Това мнозинство на ГЕРБ с тази политическа задача, която има да изпълнява, не може да осигури демократичен резултат по този закон.


Затова накратко- Ние ще настояваме не съгласие по основни текстове на базата на европейската експертиза- препоръките на ОССЕ оттук нататък, а по целия закон и по вече приетите силово от мнозинството текстове. Т.е. кодексът трябва да бъде върнат на етап между първо и второ четене с възможност за предложения. Политическо съгласие на най- високо ниво, консенсус по основните текстове, които да гарантират честността на вота, да ви ги припомня накратко: първо- нито една партия да няма право да заеме 2 от общо 3 ръководни позции в комисията. Не следва да е възможно ГЕРБ не просто да нямат председател и секретар,  такова ограничение има в закона, но да нямат право да имат председател и зам.- председател.  Второ- и трите позиции трябва да бъдат заети от различни партии, като секретарят по необходимост задължително следва да бъде от опозицията, ако тя не е оглавила комисията. Прозрачността следва да се гарантира и обърнете внимание- всеки член на секционна и районна избирателна комисия трябва да си тръгне от изборния ден с оригиналния протокол, който да бъде съставен в толкова екземпляри, колкото са  членовете на СИК или РИК. Всеки член си тръгва с оригиналния протокол с мокър печат и подписа на всички членове на комисията, за да може после, ако на някого му хрумне да пипне големите чилса на принципа- след дъжд- качулка или битият- бит, тези протоколи да имат силата на годно доказателство пред българския съд.


Ако тези предложения не бъдат приети, отговорността за Изборния кодекс и за евентуалното оспорване и неприемане на резултатите от изборите, проведени по силово наложен Изборен кодекс, ще бъде само за ГЕРБ. Ще задействаме всички механизми, ако не се стигне до подобно разбиране. Вероятно по няколко представители на всички останали партии да информираме целия дипломатически корпус, не само посланиците на ЕС, но и тези на НАТО. Не е изключено, също така, група от народни преставители, ръководството на опозицията да пътува до Брюксел, за да представи тази информация за потенциалния риск за българската демокрация на най- високо ниво в ЕК и ЕП. Не е изключено да изпратим наши представители и в централата на ОССЕ във Виена.


Христо Бисеров:


Искам да ви обърна внимание и на един външно-политичски аспект на проблема. Както вие знаете, наблюдателят- италианският народен представител Волонте, който е докладчик по наблюденито на ПАСЕ върху България, внесе доклад за снемане на мониторинга. Ние заявихме неотдавна позиция, че сме против снемането на мониторинга, преди да има ясни гаранции за честни избори. Този наш призив, а и не само наш, но и на други фактори в българската политика, явно е чут, защото разглеждането на въпроса е отложено за началото на другата година с идеята да се наблюдава, как върви процесът на приемането на промените в Изборния кодекс и най- вече, дали евентуалните промени ще бъдат в съответствие с препоръките на ОССЕ. Така че, забавянето на разглеждането на Изборния кодекс и връщането му в изходна фаза, за което ние категорично настояваме, има и такова измерение.


Ние не можем да приемем продължаването на разглеждането на закона в този вид, в който той се намира. Той трябва да бъде върнат в изходна фаза и да бъдат направени всички предложения, включително и нови, които да покрият всички препоръки на ОССЕ. Те са 32, част от тях са задължителни и ние смятаме, че след поемане на ангажименти на най- високо лидерско ниво от всички парламентарно представени партии, тази процедура трябва да бъде реализирана. Очевидно е, че това не може да стане в тази календарна година. Така че, новият политически сезон догодина би могъл да започне с работа в тази посока.


Въпрос:


Имате ли обяснение защо ГЕРБ  бърза да се приеме преди Нова година?


Христо Бисеров:


Няма сериозни политически аргументи. ГЕРБ си имат свой сценарий, който се разминава с изискванията на българското общество най- вече, на българските политически субекти, разбира се, на международните организации, включително и тези, които наблюдават избори, каквито са ОССЕ и ПАСЕ,  на ЕК за това да има качествен закон, който да гарантира честност, да гарантира не само невъзможност за манипулации, но и невъзможност за фалшификации. Кражбата на вот е основния механизъм, чрез който ГЕРБ се готвят да спечелят изборите. Ние вече не говорим за това, че ГЕРБ искат да купят изборите, те искат да откраднат вота.


Лютви Местан:


Сещам се обаче за едно възможно обяснение за бързането и това е докладът на Лука Волонте за снемането на мониторинга. Направих коментар защо се бърза, защото условие за разглеждане на доклада от ПАСЕ е положително оценка по Изборния кодекс.


Въпрос:


Всички ли парламентарно представени партии ще бойкотират?


Всеки отговаря сам за себе си, но днешният ден показва, че ГЕРБ не може да работи без опозицията. Това е истината. Никоя управляваща партия в политиката не трябва да прави такива опити да работи без опозицията.


Лютви Местан:


Парламентът не е само диктат на мнозинството. В заключение ще кажа само едно- ГЕРБ трябва да спре с вече превърналото се клише: „Ами как беше по време на тройната коалиция?”. Те дойдоха в името на нова политика и нямат право да се оправдват с предишни управления.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби