Свързани новини

12.11.2010 10:58

Досъдебни производства в Агенцията по вписванията

Видян 2784 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Един от последните бастиони на Тройната коалиция – Агенцията по вписванията, е на път да бъде изрината от новата шефка на институцията. Виолета Николова е подгонила дисциплинарно служители, които съзнателно и нарочно възпрепятстват изпълнението на съдебни решения по вписването на определени фирми. Съответните органи вече са образували и досъдебни производства, съобщава в новия си брой седмичникът Супер 19'.


Най-крещящият казус около дейността на Агенцията напоследък е този с Петрол холдинг. На 13 октомври Софийският апелативен съд я задължава да разгледа незабавно случая. Въпреки това, и до момента – месец по-късно, развитие по него просто няма. Даже няколко служители се бяха оплаквали, че ги карали да работят, сякаш им се дават заплати за нещо различно. Докато те пасуват, вероятно заради заплащане, холдингът се разграбва и собственост за стотици милиони потъва неизвестно къде.


Батакът, който представляваше Агенцията от основаването си до момента, беше отчайващ за повечето фирми. Неведнъж се е стигало до скандали именно заради мудността на определени хора. Някои от бившите шефове от времето на Тройната коалиция бяха и разследвани за злоупотреби.


“Има определени личности, които са превърнали вписването на фирмите в нещо като свой частен бизнес и те се държат като отделна губерния. Но министър Маргарита Попова и Виолета Николова твърдо са решили да променят нещата”, коментират юристи.


Скандалите около Агенцията по вписванията започнаха още през 2007 г., когато бе въведен Търговският регистър. Тогава близо два месеца вписванията се бавеха, а бизнесът на много фирми беше блокиран заради забавени пререгистрации.


През юли 2009-а тогавашната шефка на агенцията Даниела Митева бе предадена на Върховната касационна прокуратура. Тя бе разпитана от прокурор за разпилени документи, съдържащи лични данни и ЕГН-та на граждани. Причината за хаоса бе преместване в нова сграда. Това обаче става в нарушение на закона и е разпоредено от Агенцията по вписванията. Оттам са наредили преместването на службите по вписвания и регистрация в София от сградата на бившия Нотариат, на бул. Патриарх Евтимий №2 в нова сграда на ул. Елисавета Багряна №20 в кв. Гео Милев. Рокадата обаче се оказа незаконна, тъй като тя все още не беше държавна собственост.


В крайна сметка през октомври миналата година Даниела Митева бе освободена от длъжност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци