Ченчев

Свързани новини

19.12.2023 15:52

Допускането на депутати с двойно гражданство е предателство към държавния суверенитет: БСП

Видян 570 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Конституцията на Република България, както повечето европейски конституции и като американската, изрично въвежда абсолютна забрана лица с двойно гражданство да бъдат избирани за народни представители, министри, президент и вицепрезидент. Това е така, защото тези длъжности са сърцевината на висшата държавна власт и държавния суверенитет. Tова, което се предлага, е недопустимо, защото е предателство към държавния ни суверенитет”. Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Иван Ченчев по повод предложението на управляващите хора с двойно гражданство да могат да бъдат висши държавници.
    
От парламентарната трибуна той се обърна към Кирил Петков с цитат  от клетвата за гражданство на Канада: „Заклевам се във вярност към Негово Величество крал Чарлз Трети, крал на Канада, неговите наследници и приемници, че ще спазвам стриктно законите на Конституцията на Канада”. Г-н Петков правилно се отказа от гражданство на тази държава.“

Народният представител от БСП цитира изказвания на народни представители от управляващото мнозинство при първоначалните дебати. „Въпреки че са подписали проекта за решение, те се обявяват против - твърдят, че така прониквали хора във властта, които няма да служат на нашата държава. И още много доводи в тази посока”, каза още Ченчев.

„С това си предложение, тъй като го правите необмислено и набързо, вие изобщо пропускате възможността за това, че има български граждани по рождение и български граждани, които придобиват това си качество впоследствие. На практика, по този начин отваряте възможността един чужденец в момента, в който получи българското си гражданство, веднага да се кандидатира за народен представител или да стане министър“, обърна внимание заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Мая Димитрова обърна внимание, че изискването за 18-месечна уседналост, което се въвежда, е абсолютно невъзможно да се докаже.

„Освен това, държавата не е наясно колко са българите, които имат повече от едно гражданство, колко от тях живеят в чужбина, къде живеят в чужбина“, обясни народният представител от БСП.

Димитрова подчерта, че и Общественият съвет към Комисията по конституционни въпроси е с отрицателни и критични становища по промяната за двойното гражданство.

„Аз съм убедена, че всеки един от нас си спомня клетвата, която ние положихме като народни представители. Призовавам ви още веднъж да помислите дали няма да поставите в опасност националния интерес и националната сигурност на страната“, апелира тя народното представителство.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 19.12.2023 18:01

    хАбсолютно сте прави. Откъде накъде, хора които живеят на майната си, не познават текущата икономическа и социална обстановка в страната, ще се курдисат да ни управляват!? Това малоумие ли е или цигански гьонсуратлък? Каква е гаранцията, че тези хора няма да работят за другата си "родина"? И не само. Хора с двойно гражданство не би трябвало да имат право да гласуват. Това народно събрание ли е или заведени за индивиди с ментална ретардация???

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак