01/10

Свързани новини

26.12.2021 14:02

Документите говорят: по следите на Дан Колов

Видян 2951 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Източник: prowrestlingbulgaria.blogspot.com


 


В настоящия материал ще разгледаме различни документи, свързани с живота на легендарния български борец Дан Колов. Част от документите в статията са от американски гинеалогически архиви, а останалите са от български музеи и частни колекционери. За Дан Колов у нас е писано много през годините, обаче уви често нещата, които се пишат се взимат наготово от стари писания и не се проверяват никъде дали са верни или не, което води до разпространение на грешна информация за Колов. Именно затова подобен преглед на официални документи е доста полезен и ни позволява да потвърдим едни твърдения, да оборим други, а и също да научим нови неща за тази легендарна българска личност.

Най-ранният документ от Америка, в който можем да намерим името на Дан Колов, е директорията на квартал Хоумстед от 1918 г. През онези години в американските градове всяка година се издават т. нар. директории, в които са изредени имената и адресите на всички живущи в съответния град. Известно е както от български, така и от американски източници, че към 1918 г. Дан Колов живее в Хоумстед (предградие на град Питсбърг, щата Пенсилвания) и долният документ потвърждава това. В документа виждаме, че Даниел Колов, борец, живее в хотел „Стаг“. Какво ни говори това? Първо, самото име е интересно - Даниел Колов. Истинското име на Дан Колов е Дончо Колев Тревненски, но както ще забележите по-надолу, често в официални документи той се води Дан Колов. Първоначално официалното име, което използва в Америка е Дан Колев, но после променя фамилията на Колов. На английски тогава ги изписват Колефф и Колофф, но се четат като Колев и Колов. Просто Дончо Тревненски е трудно име за произнасяне в Америка и затова, подобно на много други българи в САЩ тогава, Дончо си избира ново по-лесно произносимо име, с което да е известен там. В онези години подобни промени стават лесно, тъй като не се изискват много допълнителни проверки и официална документация, за да си смениш името. Второто нещо, което забелязваме в директорията на Хоумстед е, че към 1918 г. професията на Дан Колов е борец. Както се запознахме в този материал, Дан Колов става професионален кеч борец през 1917 г. в Хоумстед и директорията на Хоумстед е едно допълнително потвърждение на този факт. И не на последно място, третото нещо, което научаваме от директорията е, че Колов живее в хотел. Това е напълно нормално за професионалните борци като него, които постоянно пътуват от град на град и не се задържат на едно място дълго време. След като става професионален борец Дан Колов вече няма постоянен адрес в Америка и живее по хотели.
Дан Колов в градската директория на Хоумстед (САЩ, 1918 г.)На всеки 10 години в САЩ има официално преброяване на жителите в страната. Дан Колов е там за три от тези преброявания - 1910, 1920 и 1930 г. За съжаление американските архиви не са пълни и понякога въведената в тях информация е леко сбъркана. Поради тази причина името на Дан Колов не може да бъде намерено в преброяванията за 1910 и 1920, но за сметка на това той фигурира в преброяването за 1930 г. Целият документ има и някои други неща, но ето какво е основното, което научаваме от него. Първо трябва да се отбележи, че името на Дан е сбъркано в документа - записан е в преброяването като Уан Колофт (или Дан Колофт - в зависимост как прочетете почерка на преброителя, който е попълнил документа), но няма съмнение, че зад Уан Колофт всъщност се крие Дан Колов. Преброяването се осъществява на 1-ви април 1930 г. и застига Дан в Канзас Сити, щата Мисури. Една бърза справка с резултатите от борбите на Дан ни показва, че на предишния ден Дан Колов се бори със световния шампион по кеч в тежка категория Гус Соненбърг точно в Канзас Сити, което обяснява защо Дан е в този град по времето на преброяването. В преброяването за 1930 виждаме следното: Дан Колов е на 31 навършени години, ерген, може да чете и пише на английски, роден е в България, родителите му са българи, майчиният му език е български, емигрира в САЩ през 1909, изкарал си е фърст пейпърс, може да говори на английски, професията му е професионален борец, работи в спортната индустрия, на предишния ден е бил на работа, не е служил в американската армия. Всичко тук съвпада с и потвърждава нещата, които вече знаем за Дан Колов. Единствената новост са т. нар. фърст пейпърс (първи документи) и за тях ще си говорим в по-следващия параграф.

Дан Колов в американското преброяване (САЩ, 1930 г.)


На следната снимка виждаме регистрационната (идентификационна) карта на Дан Колов да бъде професионален борец в щата Пенсилвания през 1932 г. През онези години, за да можеш да се бориш или боксираш професионално, повечето американски щати изискват да се регистрираш в местната щатска атлетическа комисия. Без подобен документ не можеш да бъдеш професионален борец или боксьор в съответния щат. От документа виждаме, че град Бостън е обозначен като централата на Дан Колов, така да се каже, и както вече се запознахме в този материал, Бостън е централата му заради позицията му в кеч организацията на бостънския кеч промоутър Пол Баузър. Също прави впечатление, че документът е с номер 596, което означава, че тогава е имало още 595 професионални борци и боксьори с позволение да се борят/бият в щата Пенсилвания, което е доста голяма бройка и показва колко популярни са били тези спортове в Америка тогава.
Регистрационна карта на Дан Колов (САЩ, 1932 г.)


Следващият документ, към който ще хвърлим поглед, е т. нар. сертификат за регистрация към американския департамент за трудова имиграция. Въпросният документ, издаден през ноември 1932 г., се съхранява в къщата-музей на Дан Колов в родното му село Сенник, но всъщност какъв е този документ и защо е важен? Този документ е свързан с гореспоменатите фърст пейпърс (първи документи). В онези години, когато един чужденец иска да стане американски гражданин първото нещо, което трябва да направи, за да заяви желанието си за американско гражданство, е да си изкара фърст пейпърс. Както в преброяването през 1930, така и в няколко различни пътнически манифеста, Дан Колов е отбелязан като човек с изкарани фърст пейпърс. Като минат няколко години след изкарването на фърст пейпърс следващата част от процеса за придобиване на американско гражданство е представянето на определени документи. Един от необходимите документи е сертификат за пристигане в САЩ. Обаче, ако човекът няма подобен сертификат и е пристигнал в САЩ преди 1924 г., вместо сертификат за пристигане му се издава сертификат за регистрация. Следователно, наличието на фърст пейпърс и сертификат за регистрация показва, че към края на 1932 г. Дан Колов е планирал да става американски гражданин. Напълно разбираемо е защо. Към 1932 г. Северна Америка е единственото място, където човек може да си вади прехраната като професионален кеч борец. Това е професията на Дан Колов и на този етап за него просто няма поле за развитие другаде освен в Америка. Освен това, кариерата му на ринга вече отива към края си и той скоро ще поеме нова шефска роля зад кулисите на американски кеч (повече за нея можете да научите тук). С тази нова роля Дан Колов е устроен до живот с работа в Америка, ако иска да остане там. Сърцето го влече към Европа, но условията в Европа не са подходящи за него. През 1933 г., обаче, ситуацията в Европа започва да се променя. Основана е нова кеч организация във Франция и Дан Колов става една от главните ѝ звезди. Кечът бързо придобива голяма популярност във Франция, а скоро след това и в други европейски страни. Европа вече се превръща в място, където има почва за развитие за кеч борците. И така плановете на Дан Колов се променят, той не става американски гражданин, остава си български поданик и се завръща да живее в Европа (първо във Франция, а после и в родната му България).
Сертификат за регистрация (САЩ, 1932 г.)


През онези години основният метод за придвижване от континент до континент са пътническите кораби. Вече има пътнически самолети и самият Дан Колов няколко пъти лети със самолет, но тогава пътническите полети все още не се използват за такива дълги междуконтинентални разстояния. През 30-те Дан Колов пътува с кораб от САЩ до Европа и обратно няколко пъти. Има и пътуване с кораб от САЩ до Нова Зеландия и обратно, както и между Австралия и Нова Зеландия. Запазени са няколко пътнически манифеста от тези негови пътувания, където отново могат да бъдат проверени основни неща като родното му място, гражданството му, възрастта му, професията му, семейният му статус, заедно с кои негови колеги пътува и т.н. Няма да разглеждаме всичките манифести. Ще се съсредоточим върху един от тях, защото в него има най-много интересна информация. От долния манифест научаваме следното: Дан Колов пътува на борда на германския лайнер „Еуропа“, корабът тръгва от пристанището в Шербург на 17-ти декември 1932 и пристига на пристанището в Ню Йорк на 22-ри декември 1932, Колов е на 40 години, български гражданин, висок е 5 фута и 10 инча, кестенява коса, кафяви очи, финалната дестинация на пътуването му е град Бостън, посочва С. Море като контакт във Франция, контактът му в САЩ е Пол Баузър в Бостън и не на последно място - Анри Деглан също пътува с кораба. Има и други неща в документа, но тези са най-интересните. Нека сега да обсъдим някои от тях поотделно. Тук ръстът му е отбелязан като 1.78 м (5 фута и 10 инча), но обикновено в тогавашната преса го отбелязват като 1.70-1.72. Разбира се, с


 Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 24 юли 21:00ч.

Бърз и яростен

Режисьор: Джъстин Лин
В ролите: Вин Дизел, Пол Уокър

виц на деня

СМС от жената:
- Довечера да прибереш децата от улицата. Изкъпи ги, нахрани ги и ги сложи да спят!
СМС от мъжа:
- Изкъпах няколко, докато намеря нашите

към хороскоп хороскоп

дева