Броени дни преди местния вот задържаха кандидат-кмета на Дупница Методи Захаринов, издирван с европейска заповед за арест от 2018 година. Оказва се, че докато е издирван, той е работил в системата на МВР.

Свързани новини

16.10.2023 10:01

Докато го издирват, арестуваният кандидат-кмет на Дупница е работил в МВР

Видян 1892 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Броени дни преди местния вот задържаха кандидат-кмета на Дупница Методи Захаринов, издирван с европейска заповед за арест от 2018 година. Оказва се, че докато е издирван, той е работил в системата на МВР.

Мъжът се издирва от гръцките власти за изтърпяване на наказание по дело за притежание и разпространение на подправени евробанкноти. Решението на петчленния състав на Апелативния съд в Солун, с което той е осъден на 6 години лишаване от свобода, е влязло в сила през 2014 г.

Съдът в Кюстендил постанови постоянна мярка за неотклонение задържане под стража заради опасност от укриване предвид дългия период, в който Захаринов е издирван без резултат.

„Свидетелството за съдимост обхваща делата, водени на национално ниво. Ако лицето не е осъждано в България, в свидетелството му няма да фигурира присъда, която му е наложена в чужбина. Казусът е меко казано абсурден. Има много голям пропуск между координирането на различните служби в МВР. Отдавам това на проява на глупост, а не нещо нарочно направено с цел да го спасят“, коментира криминалистът Иван Савов.
Савов обясни какъв е редът, когато чужда държава обяви за издирване наш гражданин.


„Това става чрез Интерпол. Като точка за връзка ние също имаме представителство, което би трябвало да е в постоянен контакт с дирекция Международно оперативно полицейско сътрудничество в МВР, през която да минава цялата информация и органите на МВР да бъдат уведомени, че някой се издирва с червена бюлетина поради извършено престъпление, за което е започнало наказателно производство някъде. В най-лошия случай това би следвало да отнеме от един до четири дни, но не повече“, допълни криминалистът.


От общинската избирателна комисия заявиха за bTV, че арестуваният кандидат за кмет все още фигурира в изборната бюлетина и няма указания да го махнат оттам. Очакват се инструкции от ЦИК дали да бъде заличен.


Илиян Костадинов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

стрелец