Свързани новини

06.09.2023 10:09

Доброволци - професионални спасители помагат на Царево: Зам.-кметът Киров

Видян 3276 пъти | Коментари 5
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 20 души от Пловдив с коли амфибии и друга специализирана техника пристигнаха в Царево, за да помагат на хората след потопа. Те са от Националната асоциация на доброволците, каза заместник-кметът на морския град Марин Киров, който е и член на Общинския кризисен щаб.


„Имаме два вида доброволци. Едните ще помагат в щаба на място за разпределяне на храни, вода, одеяла, спални комплекти, а другите, на които разчитаме и държим да са професионалисти. От Националната асоциация на доброволците ще преценяват кой какви способности и качества има – дали е водолаз или работи със специализиран дрон, защото обстановката навън е усложнена и няма място за самоинициативи“, добави той.


„Трябва да се действа изключително професионално. Затова апелът към доброволците е да спазват нашите указания и да минават през Националната асоциация на доброволците, за да гарантираме професионализъм и да нямаме ситуация, при която да спасяваме спасяващите“, коментира заместник-кметът на Царево.


 „Сред доброволците има общински съветници и общественици. Те са над 30. Ще съдействат на Червения кръст за разпределянето на хранителните продукти“, добави той.


„Щабът реши като се съберем на обяд да преценим необходимостта за аварийни екипи в Синеморец, във Фазаново. Ще ги насочим най-вече в отдалечените населени места, които и в момента са откъснати от света“, заяви Киров. 


Няма хора, които да са поддали сигнал и да не им е оказана помощ, уверява той.


Хората, засегнати от потопа, се нуждаят от храна и от питейна вода, тъй като РЗИ – Бургас забраниха да се използва тази от чешмите, заяви заместник-кметът. 


„В момента тече спасителна операция на къмпинг Арапя. Там са концентрирани голяма част от силите на Пожарна безопасност със специализирани автомобили“, добави той.


„Арапя е една от критичните зони. Там има доста незаконни постройки с поставени каравани в дерета и на плажа“, коментира Киров. 


„Няма ток в някои от кварталите на Царево, в Синеморец и в Арапя. Работи се за възстановяването. В село Кости, което пък наполовина е залято от вода, няма данни за бедстващи хора. Кметският наместник още в 1:00 часа през нощта е започнал евакуация“, съобщи той.


„Вчера имаше група от 40 човека, които са подали сигнал, че бедстват в кръчма до плажа, но след като аварийните екипи с много усилия са се добрали до тях, част от хората отказали евакуация“, каза още заместник-кметът на морския град.  


Директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас комисар Николай Николаев пък заяви по-рано на брифинга, че служителите му разполагат с една амфибия, а още четири са осигурени от асоциацията на доброволците. 


„Вчера късно пристигнаха. Имаме готовност да осигурим и хранителни продукти на тези, които са откъснати от света“, добави той.


снимка: Флагман



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 още нещо се сетих 07.09.2023 10:11

    За спасителни дейности БТР-60 ПБ е много опасно да се използва, тъй като има люкове само ОТГОРЕ. През 2005 г. в Ирак, по време на патрул, български БРДМ-2(същия съветски боклук) се преобръща и пада по таван в река, на него люковете също са му само отгоре, в резултат на това се удавят трима човека.. Имало е идея да се модернизират, основно да се изреже врата отстрани, между двете оси (както на БТР-60 ПБ-М), но руснаците не са разрешили да се пипа по скъпоценната им машина, като най-виновни в случая са нашите шапки, които не са посмяли да изрежат допълнителна врата отстрани.

  • 004 88 07.09.2023 09:24

    Eй, комундели, тея 100 БТР-60 ПБ са едни руски боклуци, с "броня 7 мм", калпави бензинови двигатели, които често прегряват и харчат огромно количество бензин, от тях имаме стотици! Те са дълги 7.22 метра, къде ще маневрират по тесните улички?? Отделно, откакто няма войници от вътрешни войски, не са поддържани, не стават за близък бой, картечницата няма отрицателен ъгъл на наклон..

  • 003 Anonimen 07.09.2023 00:05

    лапчев- да лапа само

  • 002 алчността и неграмотността водят до трагедии 07.09.2023 00:04

    Емил Пейчев Уважаеми Приятели и Съграждани, ????Много би ми се искало да обясня бедствието, което застигна Царево, с Природата. Обаче истината е съвсем друга. Водата, която ни заля, показа нагледно до какво води дванадесетгодишното безхаберие на кмета Лапчев. Години наред казвах и показвах, че не може да се засипват деретата, защото уж били“сухи“. Такова дере имаше в района на Пожарната в Царево, такова дере имаше до имота на Ангел Цигуларов в Промишлената зона. И понеже ги засипаха със земна маса и ги превърнаха в УПИ-та, сега водата няма откъде да изтече, залива и помита всичко по пътя си. Подобни „сухи“ дерета имаше в района на Арапя и Нестинарка. Тарикатите около кмета ги засипаха и сега там водата отнесе всичко. Относно падналия мост между стария и новия град в Царево за тези, които не знаят или вече са забравили, ще припомня, че само преди около два месеца там се извърши ремонт, като се намали незнайно защо „прохода“ под моста. Тогава отново сигнализирах до компетентните органи, но без резултат. А спомняте ли си колко пъти изпращах сигнали за опасното състояние на дерето в село Кости и изисках проверка от областния управител. Пращах сигнали до Община Царево, до РИОСВ, до Областна управа, до МРРБ. Тогава от лагера на кмета говореха, че правя ПР акции и създавам сензации. Оказах се прав. Днес село Кости отново е залято. В резултат обаче на моите „сензации“ все пак държавата осигури 1 198 170 лв. за същото дере като целеви средства. За съжаление по най-трудния начин Природата днес ни показа какъв е истинският резултат от кметското безхаберие. През цялото време се чудех защо хората с власт в Царево не виждат очевидното. Защо Лапчев и сие отказват да вземат мерки? Е, явно им е било все едно. Нали им вървеше алъш-веришът. Моделът „Лапчев-Цигуларов“ вече е опасен за всички. Бог да пази община Царево!

  • 001 Ивайло Кирков 06.09.2023 21:11

    Доброволци!? А къде е Гражданската отбрана, къде е Българската армия с нейната техника (вероятно вече пратена в окраина)? А? Къде са те!? И още: "комисар Николай Николаев пък заяви по-рано на брифинга, че служителите му разполагат с една амфибия...". А на окраина управляващите подариха 100 (сто) амфибии... Нямам думи.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион