ПП-ДБ

Свързани новини

02.05.2023 17:50

Доброто пак вади Денков от Борисов-2 за премиер

Видян 6351 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Коалицията ПП/ДБ официално обяви имената на министрите, които влизат в проектокабинета, както поиска от тях Бойко Борисов на лидерската среща преди седмица. Кандидатът за премиер, както 19'предварително писа, е депутатът акад. Николай Денков. Напомняме, че той е бил зам.-министър при Борисов, министър на Промяната и гуру на Кирил Петков, с когото имат неправителствена организация, щедро финансирана и без никаква дейност баш при управлението на ГЕРБ.


„Осъзнаваме колко е сложна политическата ситуация и нашето предложение е в рамките на тази сложна ситуация. Ето защо нито аз, нито Христо Иванов, нито ген. Атанас Атанасов, нито Владислав Панев сме част от това правителство”, заяви Петков при представянето на проектокабинета. За сметка на това пък другият съпредседател на ПП Асен Василев отново е номинацията им за финансов министър. Петков отново подчерта, че Доброто ще се придържа към първоначалните си заявки да не подкрепи мандата на ГЕРБ/СДС и да не одобри съвместен състав на МС с първата политическа сила.


„Готови сме да не оглавяваме голяма част от парламентарните комисии, за да може НС да има много твърд и ясен контрол върху такова правителство на малцинството”, добави още експремиерът.


В проектокабинета на ПП/ ДБ влиза Андрей Цеков, който е номиниран за шеф на МРРБ. Припомняме, че той вече за трети път е депутат от Промяната, беше зам.-министър на финансите в кабинета Петков-Нинова и през него минаваше т. нар. схема 10+4 за ресто от пътните строители. Цеков е дългогодишен главен юрист, а също шеф и съдружник в 10 фирми на получилата стотици милиони лева в държавни поръчки при Статуквото Главболгарстрой холдинг.


Даниел Лорер е другият, който се за пореден път се появява в МС на ПП. Той отново е предложението за министър на иновациите и растежа, както беше при Петков-Нинова. Тодор Тагарев от същия кабинет пак е вариантът за министър на отбраната.


Ето и другите имена в проектокабинета на ПП/ ДБ: Георги Гвоздейков е предложението за министър на транспорта, Генка Петрова - за шеф на МОН, Александър Йоловски трябва да поеме електронното управление, Радослав Рибарски да оглави енергетика, Иван Кръстев е вариант за социален министър, проф. Христо Даскалов е номинацията за МЗХ, Христо Хинков може да поеме здравеопазването, Милен Матеев - правосъдието, спортното министерство отива при Димитър Илиев, Яна Генова трябва да поеме културата, Юлиан Войнов - икономиката, Гергана Кабаиванова туризма, а Георги Табутов екологията.


По-късно кандидатът за премиер Денков заяви, че ПП/ДБ няма да подпише коалиционно споразумение с ГЕРБ/СДС и няма да прави промени в проектокабинета си. "Те трябва да решат дали да подкрепят този състав на МС с Василев или не", постави условие той. „Коалицията е готова да обсъжда само управленската програма и, ако има разумни предложения, те ще бъдат включени в следващите разговори”, посочи още Денков.



Ето списък с номинираните от коалицията проектоминистри:


Николай Денков - министър-председател;


Асен Василев - министър на финансите и еврофондове;


Ирена Димитрова - министър на външните работи;


Андрей Янкулов - министър на вътрешните работи;


Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството;


Георги Гвоздейков - министър на транспорта;


Генка Петрова - министър на образованието и науката;


Тодор Тагарев - министър на отбраната;


Александър Йоловски - министър на електронното управление;


Радослав Рибарски - министър на енергетика;


Иван Кръстев - министър на труда и социална политика;


проф. Христо Даскалов - министър на земеделието;


Христо Хинков - министър на здравеопазването;


Милен Матеев - министър на правосъдието;


Димитър Илиев - министър на младежта и спорта;


Яна Генова - министър на културата;


Даниел Лорер - министър на иновациите и растежа;


Юлиан Войнов - министър на икономиката;


Гергана Кабаиванова - министър на туризма;


Георги Табутов - министър на екологията.


.


Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей