„За да видим какво предлагате и да мислим, ако отидем до такъв вариант. Мисля, че ме разбирате. С г-н Петков сме си простили и нищо в нашите отношения не затруднява вършенето на работа. Фактът, че сме тук, е показателен”, добави Борисов.

Свързани новини

25.04.2023 11:13

Доброто да предложи премиер и МС: ГЕРБ; Ще си помислим: ПП/ДБ

Видян 2004 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Правителство трябва да има, независимо дали с първия или с втория мандат”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на лидерската среща между партията му и ПП-ДБ, която продължи близо 40 минути. “В противен случай отиваме на нови избори през юни или юли, които ще дадат същия резултат и ще се озовем отново в същите преговори", подчерта той.


От Доброто обаче отново потвърдиха, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС. След това Борисов изненадващо поиска от ПП-ДБ да предложат свой проект на МС, който биха извадили в рамките на втория мандат.


„Хубаво е да ни представите един състав на кабинет, за да можем, като си отидем на Изпълнителната комисия и ръководните органи на нашата партия, колегите от СДС – да видим какво предлагате. Премиер, министри! На базата на което да мислим, ако отиваме на такъв вариант, аджеба, какво предлагате. Аз няма да изпадам в повече детайли, но мисля, че ме разбирате“, призова той. "С господин Кирил Петков сме си простили за ареста, така че нищо в нашите взаимоотношения не възпрепятства каквото и да е било, да свършим хубава работа.


Ако вие предлагате кабинет и ние го харесаме, това е друга тема на разговор. Ако сте водили разговори с другите партии и това също трябва да ни го кажете", заяви още Борисов. Същевременно той отхвърли възможността за кабинет с третия проучвателен мандат, ако се стигне до него.


Съпредседателят на ПП Асен Василев отвърна, че предложението е нестандартно, но може да се обмисли и да се вземе решение от партиите в тяхната коалиция. "Това не е традиционна практика ние да предложим състав на кабинет преди втория мандат и трябва да се консултираме с нашите вътрешни органи дали такъв подход би бил въобще възможен при условие, че имаме съгласие по политики първо, и второ при условие, че това на вас по някакъв начин ще ви помогне за първия мандат", заяви той.


От ПП-ДБ отговориха, че преди да се обсъжда състав на кабинет е важно да се уточнят политиките, които да свърши това правителство. Според Василев последващи разговори може да има евентуално по обща управленска платформа.


"Това е истинската дискусия – тези правителства стъпват само на едно - могат или не да свършат работа", коментира Петков. "Готови сме да говорим и да видим в рамките на отговорното поведение какво може да постигнем като политики, особено по темата на бюджета. За нас е важно да бъде постигнат 3% дефицит без вдигане на данъци и съкращаване на социалната програма.


Отворени сме да говорим за други секторни политики – като енергетика, съдебна реформа. Отзовахме се на тази среща, за да говорим за тези реформи. Наясно сме, че трябва да говорим за бюджет и то отговорно", допълни той.


"И ако има съгласие по тази програма, вече ние трябва да започнем да мислим с какъв състав бихме я реализирали, като, разбира се, остава това, което ние сме заявили като условие - и от нашите избиратели, и от нашите партийни органи, - че това ще бъде правителство, излъчено от ПП и ДБ. Ако такъв процес за Вас е приемлив, ние можем да го обсъдим и потенциално да предложим да тръгне такъв процес при нас", каза още Василев.


"Горе-долу е ясно. Предложението на г-н Василев е много разумно, да се продължи в този дух. Благодаря!", заключи Борисов.


Лидерската среща се очакваше да бъде открита за медиите само за протоколни кадри в началото. След нея трябваше да има изявления за репортерите. Вместо това целият разговор се оказа открит, а изявления след това нямаше.


Егор Глазунов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

скорпион