Сред темите на дискусиите на европейските лидери се очаква да бъдат справянето с последиците от енергийната и икономическата криза в Европа, войната в Украйна, сигурност и отбрана, Южното съседство, външни работи.

Свързани новини

15.12.2022 10:57

До октомври'23 сме в Шеген: Радев от Брюксел

Видян 1069 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


“Убеден съм, че България ще влезе в Шенгенското пространство през 2023 г.”, обяви от Брюксел президентът Румен Радев, където участва в редовното заседание на Европейския съвет. Той добави, че това ще се случи най-късно през октомври. “Заслужаваме да заемем нашето място в европейското семейство”, категоричен бе той.


Президентът заяви, че за първи път от 2011 г. страната ни получава такава подкрепа от европейските институции и от държавите членки. Той добави, че държавите от ЕС и европейските институции оценяват полаганите от нашата страна усилия за охрана на границата.


"Вместо да си затваряме очите, преследваме нелегалния трафик и вече даваме жертви. Нидерландия и Австрия трябва да решат своите вътрешнополитически проблеми.


Все още има претенции от тези две страни, в диалог стесняваме обхвата на техните критерии - най-сетне да бъдат точни и ясни какво искат”, настоя Радев. Напомняме, че дори и президентът на Австрия Ал. Ван дер Белен изрази и съмнения за вътрешнополитически, а не реални аргументи за блокирането ни. Той заяви, че „съжалява“ за решението на своето правителство.


“Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението да ни блокират за Шенген. Министърът им на правосъдието г-жа Алма Задич публично заяви, че подкрепя приемането на България и ме увери в своята подкрепа”, коментира бг колегата й Крум Зарков в края на миналата седмица.


"Ние искаме от Европа ангажиране с ясни времеви срокове и ясни критерии. Очаквам най-късно октомври догодина това да се случи. За тази дата имаме по-голяма подкрепа и ще направим всичко възможно и да е по-рано”, посочи сега Радев. Той подчерта, че отговорност носят и българските институции в лицето на НС. “Зависи дали българският парламент ще приеме два важни закона - за главния прокурор и антикорупционния закон", отбяляза президентът.
"Шенген означава много по-малко загуби за транспортния бранш, който дава голяма част от БВП. Означава и край на опашките по границите ни", обобщи държавният глава.









Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 задължителен референдум за отлагане на еврото 15.12.2022 11:17

    С фалша, лицемерието, прикриване на сериозна корупция и цинично неглижиране на общественото мнение, масонът и евроатлантически генерал Радев все повече кумулира народно недоволство и гняв. След като ни опече на бавен огън с безумците си Киро и Асен, сега ни пече на огън със същия безумец Пеканов, който прави всичко възможно да ни отреже главите с прибързаното и пришпорено от вън приемане на еврото. Задължителен референдум за отлагане на еврото, докато българския народ може поне спокойно да се изхранва и плаща сметките и лекарствата, иначе ще излезе че си прави сметките без кръчмаря и ще разбере по трудния път какво означава "народна любов"

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

рак