Йорданова заяви, че оспореният закон не спира да действа

Свързани новини

19.07.2023 11:02

До края на парламентарната сесия внасяме предложение за промени на Конституцията: Надежда Йорданова

Видян 1102 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До края на лятната работна сесия на Народното събрание се очаква да бъде внесен законопроект за изменение и допълнение на Конституцията. Това заяви депутатът от “Продължаваме промяната - Демократична България” Надежда Йорданова в предаването “Въпросите” на TV1. По този начин наесен конституционната процедура може директно да започне със съответните дебати и гласувания.


“Не сме се отказали да търсим мнозинство от 180 народни представители за бързата процедура. В момента в различни работни срещи с участието и на министър Атанас Славов се обсъждат възможните допирни точки и различията между политическите сили. Това предварително време, посветено на сближаване на становищата, всъщност може да ни помогне да вървим по-бързо”, заяви Йорданова.


Бившият правосъден министър напомни, че още в 45-ото Народно събрание преди две години “Демократична България” е представила своите предложения за конституционни промени. Според нея българското общество вече е прозряло, че настоящата система не решава, а създава проблеми за правосъдието, защото дава неограничено много власт в ръцете на главния прокурор.


По повод искането на отстранения главен прокурор Иван Гешев промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт да бъдат отхвърлени от Конституционния съд, Йорданова заяви, че оспореният закон не спира да действа. Тя уточни, че прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет се опитва да се скрие зад делото в КС, използвайки го като претекст за цялостно спиране на процедурата по разследване на главния прокурор.


“Случващото се в прокурорската колегия е много обезпокоително, защото показва нагласите ѝ да избяга от отговорността за прилагането на един действително сериозен механизъм”, подчерта Йорданова. По повод критиките, че народните представители са бетонирали настоящия състав на ВСС, тя посочи невъзможността изборът на нови членове на парламентарната квота да се случи паралелно с очакваните изменения в Конституцията, засягащи тъкмо структурата и състава на ВСС.


“Нали разбираме какво би означавало успоредно с изменения в Конституцията ние да изберем парламентарна квота в орган, чийто състав само след четири месеца ще трябва да бъде преизбиран отново? Първо, това е едно упражнение, което не е особено рационално, и второ - кои точно професионалисти биха се съгласили да се включат в това състезание, в този избор само за едни четири месеца?”, попита риторично Йорданова.


На въпрос относно издигнатата от Инициативен комитет кандидатура за кмет на Вили Лилков Йорданова подчерта, че обединението между “Продължаваме промяната”, “Демократична България”, “Спаси София” и “Екипът на София” еднозначно подкрепя Васил Терзиев. Според нея наличието на повече кандидати е от полза за гражданите и свободата им на избор.


Тя уточни, че ще бъде любопитно как ГЕРБ ще се позиционира спрямо новообявената кандидатура. Представителят на “Да, България” напомни за изборния опит на Лилков, който през 2015-а година загуби на първи тур от Йорданка Фандъкова, а четири години по-късно подкрепи последния ѝ кметски мандат.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

козирог