Атанас Славов

Свързани новини

14.06.2023 11:19

До дни трябва да бъде обявен списъкът на съдиите, пожелали да са ad hoc прокурори: Атанас Славов

Видян 599 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До дни трябва да бъде обявен списъкът на съдиите, пожелали да са ad hoc прокурори, обяви в предаването „Здравей, България” правосъдният министър Атанас Славов.

Той коментира и изслушването на Иван Гешев в комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. По думите му то е трябвало да продължи половин час, но в крайна сметка било едва 15 минути.

„Нашето - на Министерството на правосъдието, трябваше да е 30 минути, а продължи един час”, каза още Славов, който се е включил онлайн, за да запознае комисията с решението и аргументите на ВСС за отстраняването на главния прокурор.

„Председателстващата беше много изненадана, че Гешев е решил да отиде при висяща процедура. Създаде се усещане, че присъствието му е задължително, при висяща процедура. Дори г-жа Инт Велт му каза: „Ама, как така сте тръгнал, при положение че има висящо производство?”, преразказа Славов.

Относно твърденията на Елена Йончева за „важни и смущаващи факти”, Славов каза, че двете изслушвания са били разделени. „Чух някакви неща. Но важното е не да се създава усещане, че има нови и нови разкрития, а да се работи и да има нови обвинителни актове”, смята Славов.

Запитан дали, след като е чул изслушването, очаква да има разкрития, свързани с корупция по високите етажи на властта, министърът заяви, че „най-големият проблем на ръководството на прокуратурата, особено по времето на Гешев, е селективното включване и изключване”.

„Когато решат - работят. Видяхме свръхактивност в последните седмици. А какво правеха в изминалите 4 години? Този въпрос му беше зададен и по време на изслушването”, каза Славов.

„Основният акцент на комисията беше: „Защо чак сега?". Няма разумен отговор на този въпрос”, каза Славов.

Относно това кой ще изпълнява функциите на главен прокурор, след като президентът подпише указа за освобождаването на Гешев, Славов каза, че въпросният човек трябва да бъде определен от ВСС.

„Аз също смятам, че Пленумът трябва да вземе това решение. Не знам кой, но без съмнение трябва да е лице с интегритет и професионализъм. Като човек, който ще председателства такива заседания, не искам да влизам в конкретика”, каза Славов. Той отбеляза, че липсата на доверие в този орган - под 10%, е изключително тревожно за цялата система.

„Моето становище, докато течеше процедурата по отстраняването на Гешев миналата година, беше, че има много сериозни доказателства, за да се вземе решение за отстраняване. Вероятно по-тежки, отколкото нарушението сега. Тогава мнозинството във ВСС направи всичко възможно, за да не се вземе такова решение. В искането на Надежда Йорданова имаше данни за сериозно разследване”, смята Славов.

Относно това, кой ще разследва главния прокурор, министърът каза: „Дали Гешев ще е бивш главен прокурор, зависи от президента. Ако е вече бивш, ще се приложи обикновен механизъм за разследване”.

По думите му сигналите срещу Гешев и Сарафов са подадени по едно и също време. За да започне разследването, първо трябва да бъде обявен списък на съдиите, които искат да бъдат ad hoc прокурори. А това трябва да стане до дни, обясни Славов.

„МВР също трябва да обяви кои разследващи органи ще помагат на прокурора. Разследването да се извършва от дознатели и разследващи полицаи, които да са определени със заповед на министъра”, обясни Славов.

Той коментира и състава на ВСС и изтеклия запис на разговор между Гешев и членът на Прокурорската колегия Йордан Стоев.

„От години настояваме за съдебна реформа и прозрачен избор във ВСС. Историята сега се разплита по грозен начин. Относно записа със Стоев, той не беше приобщен към процедурата, защото имаше ясно заявяване, че е манипулиран. Няма как да го коментирам по същество. Но фактът, че има срещи, при започнала процедура, политически лица се споменават - това е сериозен проблем. Поради тази причина обявих, че ще насроча самостоятелно заседание, на което да се разследват опитите за политически натиск. Каквото има като доказателства, да бъде изнесено. Ще настоявам за такова заседание буквално в следващите седмици, за да няма съмнение към членовете на Съвета”, каза Славов.

„Действително, президентът Радев вече е получил документите. Той трябва да издаде указ, като Конституцията казва това да се случи в „разумен срок”. Реалистично е до края на тази - следващата седмица, да издаде такъв. Надявам се президентът да не бави. Главният прокурор вече е изгубил легитимацията, съдейки от отношението в Страсбург”, каза Славов.

Относно Конституцията, Славов каза, че е важно в НС да има широко съгласие. „Нова Конституция е нов широк обществен договор. С „Да, България” сме участвали в протести - 10 години минаха, нямаме положителен сантимент. Но се търси съгласие, което предполага разговор”, каза Славов.

„Аз се надявам след това, което се случи миналите години, целенасоченият провал на съдебната реформа през 2015 г., се надявам колегите от ДПС и другите сили, когато заявяват, че искат нещо съобразено с европейските стандарти, да го направят. Това е тест”, смята Славов.

„В проекта, в чието писане съм участвал пряко, е запазена фигурата на главния прокурор, но с по-малко правомощия. По-децентрализиран модел, в който обвинител номер 1 не е на върха, а по-скоро има координационни функции", каза Славов.

Славов обясни, че предложението за падането на фигурата на главен прокурор идва от НПО като „Правосъдие за всеки”. „Има аргументи „за", има и „против". Дефинитивно не съм против, но след като една институция се е натоварила, може да се обмисли. Ако няма да се размести балансът на властите, аз не виждам защо да не се промени от обикновено НС”, каза Славов.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева