10.08.2022 20:08

До $80 за барел ще падне нефтът с еврорецесията и иранската сделка

Видян 3460 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Два фактора се очаква да свалят цената на нефта до разумни нива от 80 долара за барел, което би следвало да доведе цените по нашите бензиностанции до не повече от 2,50 лв. за бензина и дизела. Поне такива бяха цените на горивата ни преди година при подобни условия.


Първият фактор е очакваната да настъпи всеки момент европейска рецесия, която вече започва с първите официално регистрирани спадове на продажбите на автомобили.


По-силно влияние обаче ще има очакваното съвсем скоро по думите на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел сключване на иранската сделка. Тя ще позволи един от главните производители на нефт в света отново да излезе легално на световните пазари, след като отпаднат санкциите срещу Техеран в тази област в замяна на отказ от атомната му програма. Това беше потвърдено и от неназован говорител на Държавния департамент на САЩ пред най-близкия до тяхната администрация вестник Ню Йорк Таймс. Пйърво там се пускат новините, които е рано да се официализират от Байдън и неговите служители по министерства и ведомства по всички теми и въпроси.


В сряда петролът първо поевтиня под 90 долара за барел, после поскъпна с около 5-7. Спадът му в последните 2 седмици, отразил се със смехотворно намаление от 5-7 стотинки по бензиноколонките у нас, вместо поне с 35-40 стотинки, както е логично математически спрямо процента спад на цената на суровината, се дължеше на нарасналото производство на Опек Плюс. Според специализирания сайт Ойлпрайс обаче, вместо с планираните и очаквани 648 000 барела повече, арабските държави и Русия дадоха едва 500 000 отгоре, като водеща сила се оказа Нигерия.  


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв