По този начин производствената цена на едно яйце става от 5 до 8 пъти по-ниска от тази в магазина или средно по около 10 ст., в зависимост от използваните фуражи.

Свързани новини

10.04.2023 09:30

До 50% по-скъпа софра за Великден

Видян 1197 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Празничната трапеза за Великден поскъпна от 30 до 50% за 1 г., пише Труд. В тази връзка над 70% от българите ще празнуват вкъщи вместо на хотел, ресторант или в чужбина.


Предстоящият празник ни изпразва джобовете заради високите цени на всички хранителни стоки, които скочиха заради инфлацията.


Видимо по-скъпи ще бъдат и яйцата, които ще боядисаме. Средната цена на 1 бр. в магазините е около 50 ст., при условие, че на едро се търгуват по 42 ст. През м.г. на борсите те са стрували 27 ст., докато в магазините - около 35 ст. за брой. Само за последната 1 г. цената им на едро се е увеличила с 55%.. Така само яйцата за празничната трапеза ще излязат 10-20 лева според това колко голяма е фамилията. Отделно трябва да броим боята, чиято цена започва от около 1 лев. В момента обаче в Кауфланд има промоция за кора при цена пъти по-ниска от споменатата.


Поскъпването на яйцата за 2 г. на едро минава 155% - от 17 ст. за 1 бр. на 42 ст. за 1 бр. За да намалят разходите си дори жителите на големите градове прибегнаха до нетрадиционни методи. През последните месеци бе тенденция да се купуват кокошки-носачки.  По този начин производствената цена на едно яйце става от 5 до 8 пъти по-ниска от тази в магазина или средно по около 10 ст., в зависимост от използваните фуражи.


Да си купиш истински козунак от магазин или пекарна през последните години се превърна в истинско предизвикателство не само заради цената, но и заради факта, че повечето производители използват яйчен прах и химически подобрители, освен вредната мая и крайното изделие реално няма нищо общо с оригинала.  


Цената на сладкия великденски хляб варира от 8-12 лева във веригите до 32-42 лева за 1 кг. в столичните пекарни, които използват само натурални продукти.  В частните пекарни 1 кг. излиза колкото агнешкото над 30 лева за кг. За да могат потребителите да купуват толкова, търговците предлагат все по-малки разфасовки - по 250, 300, 400 или 500 гр. Но има и италиански за над 100 лв. за 500 г. Сметката показва, че ако си направите козунак у дома, цената му ще бъде поне 16 лева за 1 кг.


Салатата обаче е на почти същата цена като м.г. Краставиците на едро вървят от 3 до 3,80 лева за 1 кг., според това дали са вносни или оранжерийни, докато в магазините са с още 1 лев по скъпи. През м.г. цената им е варирала от 2,70 до 3,50 лв./кг на едро или с близо 1 лев по-малко в магазините. В същото време т.г. доматите са по-евтини спрямо предходната, така е цената се балансира. Кромид лукът обаче за 1 г. е поскъпнал двойно, а салатата с 10-20 ст.


Агнешкото месо ще ни струва средно по 30-35 лева за 1 кг. Цените са с около 30% на сто по-високи спрямо м.г. В големите вериги могат да бъдат намерени и мръвки на по 25 лева за 1 кг., както и такива на промоция от по около 18 лева за 1 кг., но обикновено става въпрос за вносно или дълбоко замразено месо, с по-ниско качество, обясниха производители.


Реално цената на агнешкото се увеличава близо 3 пъти от фермата до трапезата. Т.г. цената на прясно месо от производител върви по 12-14 лева за 1 кг. Трябва да се има предвид обаче, че това е цената за цяло животно, а между 40 и 50 на сто от теглото се води фира, тоест цената реално е почти двойно за чистото месо - по около 25 лева за 1 кг. Реално търговците използват всичко, но на части- месо, дреболии, главичка, черва.


Нелегален внос има от РСМ. Там производителите предлагат цяло агне за 50 лв., обясняват от бизнеса. Така нашите производители не са особено конкурентни на стопаните от съседните страни.


Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец