„Деменция” в превод от латински означава „без ум, без разум”. Това е нарушаване на мозъчната активност или загуба на паметта. Обичайно заболяването се развива постепенно, но е възможно да се случи и  внезапно.

Свързани новини

23.11.2022 11:00

До 2050-а случаите на деменция сред хората над 40 години почти ще се утроят

Видян 1113 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всяка допълнителна година образование е свързана с намаляване на риска от деменция, установяват американски учени.

Според статистиката деменцията поразява все повече хора и  в България и в световен мащаб. Не са оптимистични и прогнозите на учените, че след 10 или 20 години броят на получилите тази диагноза ще намалее, тъкмо напротив. Пада и възрастта, на която се появяват симптомите.

До 2050 година случаите на деменция сред хората на 40 и повече години почти ще се утроят, ако продължаваме да не се съобразяваме с рисковите фактори, предупреждават изследователите, предаде БНР.

Предполага се, че през 2050 г. в света ще има около 153 милиона души, страдащи от деменция. В България около 100 000 души са с болестта на Алцхаймер, а в САЩ приблизително 6,5 милиона американци са с от по-лека или по-тежка форма на деменция.

„Деменция” в превод от латински означава „без ум, без разум”. Това е нарушаване на мозъчната активност или загуба на паметта. Обичайно заболяването се развива постепенно, но е възможно да се случи и  внезапно.

Изследване, чийто резултати бяха публикувани неотдавна показва, че в периода 2016-2017 година един на всеки 10 американци на възраст 65 и повече години е бил с диагноза деменция.

Проучването е направено от група изследователи от Колумбийския, Браунския и Мичиганския университет. В него са били включени 3496 души.

Целта била да бъде установено не само колко често срещан е този неврологичен проблем сред американците, но и кои са факторите, които оказват влияние. Учените установили, че деменцията, както и по-леките  когнитивни нарушения, почти еднакво засягат мъжете и жените, но има разлики, произтичащи от раса, етническата принадлежност, условия и качество на живот, образование на засегнатите от това състояние.

Резултатите от проучването показали още, че тъмнокожите страдат по-често от деменция в сравнение с белите, а сред испаноговорящите са по-разпространени по-леките форми на когнитивни нарушения.

Като един от важните фактори, оказващи влияние за проявата на  заболяването, се посочва нивото на образование. Според  изследователите всяка допълнителна година образование е свързана с намаляване на риска от деменция.

Ниското образование е отбелязано като рисков фактор, но не по-малко важни са още ограниченият достъп до качествена храна, бедността и заседналият начин на живот, които също могат да бъдат причина  за появата на този неврологичен проблем.

Като рискови фактори се отчитат затлъстяването и диабетът - все по-голям проблем в световен мащаб.






 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 23.11.2022 22:07

    те и децата са с увредени мозъци от ваксините, но всички си траят и гледат сеир на нещастните родители, хиляди ОПЛ припечелват от некачествените ваксини, при Сашко се вдигна голям шум, но нито дума за това, че е едно от нарочно осакатените деца от ваксалните кримифирми мерк, санофи и глаксо, нация не само на дебили, но и на явно изпитващи удоволствие от чуждото нещастие

  • 002 Anonimen 23.11.2022 18:36

    дементните са ваксинирани за грип, пият вредните статини, пак дело на криминалната пфайзер, сега и новите ковид експерименталки водят до същото

  • 001 глобалистки изроди 23.11.2022 11:13

    Като ни натресат още една инсценирана и планирана пандемия като тази с К19 и вредните за нея течности, насила налагани на човечеството не ще се утрои деменцията, ами и много други вредности ще изскочат

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак