Свързани новини

16.07.2014 15:46

До 2030 г. можем да се справим със СПИН-а, обяви ООН

Видян 1184 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Организацията на обединените нации (ООН) обяви, че заразите с вируса ХИВ и смъртните случаи, причинени от СПИН, са започнали да намаляват. Това според ООН правело възможно болестта да бъде контролирана до 2030 г. и в края на краищата тя да бъде преборена „във всеки регион, във всяка страна".


„Повече откогато и да било има надежда, че справянето със СПИН е възможно. Въпреки това, обичайният подход към болестта или просто поддържането на борбата със СПИН в сегашното темпо, не могат да сложат край на епидемията", се казва в доклад на Програмата на ООН за СПИН в навечерието на конференцията за СПИН в Мелбърн, която е планирана за следващата седмица.


Според данните на ООН броят на хората, заразени с ХИВ, се е стабилизирал на около 35 млн. души в целия свят. От нелечимата болест са починали около 39 млн. души, като с вируса общо са заразени 78 млн. души от 1980-те години насам, когато ХИВ е открит.


„Епедемията от СПИН може да бъде прекратена във всеки регион, във всяка страна, на всяко място, сред всяко население и всяка общност", заявява директорът на Програмата на ООН за СПИН Мишел Сидибе. „Има множество причини, поради които има надежда и убеденост за постигането на тази цел", добавя Сидибе.


Според ООН в края на 2013 г. близо 13 млн. ХИВ позитивни имат достъп до антиретровирусна терапия, което е драматично подобрение, тъй като само година по-рано 10 млн. души са били подложени на това лечение. През 2010 г. пък само 5 млн. души са имали достъп до антивирусна терапия.


От 2001 г. насам новите ХИВ инфекции са спаднали с 38%. Смъртните случаи, причинени от СПИН, са намалели с 35% след пиковия си момент през 2005 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

стрелец