Свързани новини

16.12.2014 17:15

До 2000 лв. е глобата за продажба на некачествени електроуреди

Видян 1568 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Глоба до 2000 лева очаква търговците, които продават некачествена бяла и черна техника, или подвеждат потребителите с невярна информация. Мерките бяха обявени от Министерството на икономиката, откъдето бе направена внезапна проверка за качеството на стоките.


Около 3/4 от стотиците жалби на потребителите за некачествени електроуреди през тази година са били основателни. И докато случаите на гръмнали бойлери, печки или телевизори са рядкост, то напоследък се появява нова неприятна тенденция. “Няма  предварителна информация за продуктите и не е посочен сервиз за гаранция. Тези неща трябва да бъдат предоставяни в предоговорените документи”, заяви Даниела Везиева – зам.-министър на икономиката. По думите й, опасна техника няма, а най-честите нарушения са свързани с липсата на маркировка за съответствие. ”Проверките няма да спират, въпреки успокоителниите сигнали", заявиха обаче от Министерството.


”От датата на предявената рекламация, търговецът има задължението в рамките на един месец да замени повредения артикул с нов или да го отремонтира”, коментира Истатко Томов от Комисията за защита на потребителите. От Агенцията по метрологичен надзор и КЗП ще затегнат контрола и върху интернет търговията на бяла и черна техника, а глобите ще бъдат още по-солени. Там жалбите са най-вече заради забавено връщане на сумите на клиентите, които са се отказали от закупения електроуред. Срокът за връщането на парите е до 14 работни дни и няма да има прошка, ако онлайн продавачите забавят плащането. В зависимост от честотата на нарушенията, санкцията може да бъде до 3 000 лева. Освен всичко друго, техниката трябва да бъде със задължителната маркировка за произход, качество и описание на български език. "Проверките продължават и ще бъдат безсрочни", предупредиха още инспекторите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

рак