Очаква се до дни Министерството на земеделието и храните да издаде заповед, която да регламентира новите цени за разрешителните за добив на недървесни горски продукти – гъби, трюфели и др.

Свързани новини

05.03.2024 15:48

До 200 лв. на месец за разрешително за бране на гъби и трюфели

Видян 1325 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Очаква се до дни Министерството на земеделието и храните да издаде заповед, която да регламентира новите цени за разрешителните за добив на недървесни горски продукти – гъби, трюфели и др. Това съобщи за Радио Варна Димитър Димитров, председател на Националната асоциация „Български трюфел“, след среща на бранша със заместник – министъра на земеделието Мирослав Маринов.

Разрешителните ще се издават от шестте държавни горски предприятия в страната. Те ще са с валидност 1 месец и това е по-добрия вариант, защото ще се плаща само за месеците, в който човек е решил да търси гъби и трюфели, обясни Димитров и допълни:

„За родените до 1959 година разрешителното ще е малко над 170 лв., като в тази цена влиза разрешително от Горското стопанство, алтернативен данък и осигуровки на 4 часа. Ако решиш да си извадиш от следващо Държавно Горско предприятие, там плащаш само разрешително от Горското, останалите разходи ги нямаш – там е 36 лв.

За лица родени след 1960 година разрешителното е около 195 лв., месечно, като плащаш в предходния месец за този, през който ще береш. И това е може би един от проблемите, че няма как да знаеш на 20 март, дали през април ще има гъби, за да си платиш или пък в средата на април ще разбереш, че има гъби и ще искаш да излезеш в гората. Това е един от проблемите, за който трябва да се намери начин да се реши.“



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да