Свързани новини

22.11.2009 12:34

До 10 дни Македония и Гърция трябва да намерят решение

Видян 1461 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До края на седмицата премиерите на Македония и Гърция - Никола Груевски и Папандреу трябва да определят дата за среща и най-късно до 2-ри декември да намерят решение на спора за името на Република Македония, информира БГНЕС.


Това съобщават дипломатически източници в Скопие, цитирани от частния телевизионен канал А1. Според тях Европейския съюз /ЕС/ очаква решение на спора за да може на 7-ми декември да определи дата за започване на преговори за присъединяване на страната към евросъюза. В Брюксел очакват на първо време Гърция и Македония да постигнат споразумение за наименованието на Републиката и след това да съобщят цялата процедура за постигането на окончателно решение. Според А1 към името трябва да съществува и определението - македонски.
БГНЕС припомня, че в петък правителството в Скопие официално потвърди, че има готовност за директна среща с гръцката страна, без обаче да съобщава повече подробности относно тази готовност. "Властите в Скопие и Атина трябва да постигнат компромис, който ще даде възможност на Македония да се качи на бързия влак за членство в ЕС, и да се измъкне от групата в която влизат Босна и Херцеговина, Черна Гора и Сърбия, която продължава да чака покана", се казва още в репортажа на А1. Ако Република Македония постигне споразумение с Гърция властите в Скопие се надяват през месец април следващата година да започнат и самите преговори за членство в ЕС. На 2-ри декември македонският министър-председател Никола Груевски трябва да се срещне с председателя на Европейската Комисия /ЕК/ Барозу и да му съобщи как ще се нарича от тук нататък страната му.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

риби