Булгаргаз" посписа споразумение, с което получи достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската "Боташ"

Свързани новини

03.01.2023 13:25

До 1,5 млрд. куб. м. природен газ може да бъде трансфериран годишно към България от Турция

Видян 1293 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Булгаргаз" ще има достъп до терминалите и газопреносната мрежа на Турция. До 1,5 млрд. кубични метра природен газ може да бъде трансфериран годишно към България от Турция. Това стана ясно, след като „Булгаргаз“ и турската газопреносна компания „Боташ“ подписаха 13-годишно споразумение за сътрудничество, предаде БНР.

Документът бе подписан от ръководствата на "Булгаргаз" и "Боташ" в присъствието на служебния министър на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез. Споразумението ще е за срок от 13 години.

Според министъра на енергетиката Росен Христов споразумението решава проблема с липсата на достатъчно инфраструктура, с който страната ни се е сблъскала миналата година:

Христов съобщи, че по този начин страната ни има възможност да закупува природен газ от "всички световни производители" и да го разтоварва в Турция, с което се надява да бъде решен проблемът с липсата на достатъчно инфраструктура за разтоварване на втечнен природен газ.

Според Христов "моментът е исторически". Споразумението е договорено на Коледа, подчерта енергийният министър.

"Както знаете, през 2022 г. имахме затруднения с доставките на газ, а сега, съвместно с колегите от Турция, решаваме този проблем. Този договор е договорен на 24 и 25 декември 2022г., а днес с неговото подписване се слага едно голямо ново начало", заяви още Христов.

От своя страна турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез заяви:

"Моето пожелание е 2023 г. да бъде плодотворна за двустранните ни отношения най-вече в енергетиката. През миналия месец нашите президенти се срещнаха в Истанбул, а ние се срещнахме с моя колега Христов, за да обсъдим определени приоритети, с които от днес вече започваме да реализираме. Срокът на това споразумение е 13 години, като 1,5 млрд. куб. метра газ годишно ще бъде трансфериран и сигурността на доставките в Европа ще бъде в по-голяма степен осигурена. Благодарение на общите усилия този капацитет ще бъде наличен, дори и увеличен".

Турският министър на енергетиката и природните ресурси подчерта, че с подписването на споразумението прави още една крачка към превръщането на неговата страна в газопреносен център.


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 03.01.2023 22:26

    С течение на годините САЩ продължиха опитите си да натрапват американско ядрено гориво в различни централи, където има руски ядрени реактори. Последните примери са от Чехия и Украйна. В Украйна смениха горивото от 6 ядрени блока в две атомни централи. И резултатите не са добри както в Украйна, така и в Чехия. От технологична гледна точка се наблюдава ефект на изкривяване, наречен ефект на банана. Вследствие на високите температури в радиоактивната зона на реактора се получават деформации и изкривявания. А понякога – и пукания на циркониевите тръбички, в които са хапчетата с ураниевия концентрат, което е опасно. За да овладеят тези проблеми, експертите намаляват концентрацията на урана в горивото и то става изключително неефективно и с по-кратък живот.”

  • 001 Алабаш Марулков 03.01.2023 17:48

    До 1,5 млрд. куб. м. природен ДЕМОКРАТИЧЕН, газ с молекули на свободата, може да бъде трансфериран годишно към Булгаристан от Турция !!! Руският газ, който е /НЕДЕМОКРАТИЧЕН/ преминава през Турция и се случва чудо-става ДЕМОКРАТИЧЕН !!! Който се съмнява, че в кочината Булгаристан не случват чудеса, много се лъже, а ние отдавна сме свидетели на много такива?!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

водолей