Свързани новини

10.03.2009 11:52

Днес отбелязваме Деня на Холокоста

Видян 1538 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на Народното събрание Георги Пирински и народни представители ще присъстват на поклонението по повод 66-та годишнина от спасяването на българските евреи, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание, цитирани от БГНЕС.


Възпоменателното честване ще бъде днес от 10 часа пред паметната плоча до Народното събрание. Инициатори на отбелязването на годишнината са Организацията на евреите в България "Шалом" и софийската еврейска общност. 10 март е обявен за "Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството” с решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 г. На този ден през 1943 г. пловдивският митрополит Кирил, по-късно български патриарх, и софийският екзарх Стефан предотвратяват депортирането към нацистките концлагери на стотици евреи от Пловдив. На 17 март 1943 г. заместник-председателят на 25-ото Народно събрание Димитър Пешев пише писмо против депортирането на българските евреи, подкрепено от 42 депутати. През февруари 2009 г. в Лондон парламентаристи от цял свят учредиха Интерпарламентарна коалиция за борба с антисемитизма. Те приеха декларация, в която се посочва, че депутатите трябва да изобличават, да се противопоставят и да изолират политици, които насаждат омраза срещу евреите, както и да приемат ефективно законодателство срещу престъплението "насаждане на омраза”. Български парламентаристи от делегацията на Народното събрание в Интерпарламентарната асамблея по православие участваха през февруари 2009 г. във Витлеем в Международна конференция "Ролята на традиционните религии в търсенето на мирни решения и отговори на предизвикателствата на глобалните и регионалните заплахи и конфликти”. В приетото на форума комюнике се отбелязва, че съвременното съдружие на нациите, въпреки различния начин на живот, религия и култура, остро се нуждае от общи ценности за безконфликтното си съвместно съществуване.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.