Свързани новини

23.01.2014 09:10

ДКЕВР готви нови правила за търговия с природен газ

Видян 1932 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нови правила за търговия с природен газ предстои да приеме Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Очаква се това да стане на закрито заседание на 17 февруари, съобщи bTV. Разпоредбите бяха обсъдени днес в ДКЕВР с търговци, газоразпределителни дружества и представители на предприятия - консуматори на природен газ и на държавните дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". е предвиждат въвеждане на балансьор на пазара, който най-вероятно ще бъде операторът на мрежата - "Булгартрансгаз".


Той ще поема дисбалансите в системата - когато заявените количества за доставка на природен газ не съвпадат с реалната консумация. Досега нямаше балансиращ пазар в търговията с природен газ.


Александър Кожухаров, заместник-председател на Българска асоциация "Природен газ", посочи по време на обсъждането, че няма правила за измерване на количествата природен газ, по подобие на правилата за измерване на електроенергия и такъв регламент би трябвало бъде изготвен в отделен документ.


Членовете на ДКЕВР одобриха идеята и казаха, че такъв документ би могъл да се изготви. Това обаче няма да се случи до 17 февруари, а вероятно ще бъде приет впоследствие.


За изготвяне на правила за измерване на количествата природен газ се обяви и председателят на Българската федерация индустриални енергийни предприятия (БФИЕК) Константин Стаменов, тъй като така клиентите ще могат да възразяват при разминаване на доставяните количества с това, което са заявили.


Притеснява ни текст в така подготвените правила, според който, ако заявеното и реално консумираното количество природен газ не отговарят на реалния дисбаланс, то той да се разделя пропорционално между клиента и доставчика, посочи Стаменов.


Според него това би трябвало да бъде обявено за технологичен разход и да не се поема от клиентите. Стаменов поиска и създаване на отделни текстове в правилата, които да се отнасят за стопанисването на директни газопроводи като този, собственост на "Топлофикация София".


Стаменов отбеляза,че по него минава една трета от природния газ, който се консумира в страната и от доброто стопанисване на газопровода зависи работата на много производствени предприятия, присъединени към него.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв

Опитайте се да подобрите отношения


Опитайте се да подобрите отношения или да изгладите