По думите на Нинова очевидно правителството не иска и не може да предприеме действия, КЗП стои абсолютно блокирана, спорят 3 ръководства кое е легитимното.

Свързани новини

02.02.2024 13:25

Див лобизъм на гърба на хората - сезираме КЗК и КРС за високите цени на мобилните оператори: БСП

Видян 537 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Днес ще внесем сигнал до Комисията за защита на конкуренцията да се произнесе дали мобилните оператори, които прилагат еднакви клаузи, не създават пречка пред правилата за свободна конкуренция. Второ, ще внесем сигнал в КРС за общите условия и договори на мобилните оператори“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медии в кулоарите на Народното събрание.

Малко по-рано от парламентарната трибуна тя постави пред премиера Денков въпроса дали правителството ще предприеме нещо за увеличените цени на мобилните оператори.

„Чухте отговора - правителството не можело да предприеме никакви мерки. Това е абсурдно. Припомням ви, че през 2021 г. ние предприехме мерки. Тогава издадохме заповед, спряхме това увеличение, което бяха предвидили, допусна се предварително изпълнение на заповедта. Те обжалваха, но Софийският административен съд и Върховният административен съд потвърдиха нашата заповед тогава. И попречихме да се вдигнат толкова високо цените“, припомни лидерът на БСП и бивш икономически министър.

По думите на Нинова очевидно правителството не иска и не може да предприеме действия, КЗП стои абсолютно блокирана, спорят 3 ръководства кое е легитимното.

„Ние предложихме на премиера решение - да отмени незаконното уволнение. Искаме да има държава, може да има държава, има органи, има начини да се променят тези договори. Те са абсолютно неравностойни, вие знаете, всеки от вас е потребител. Подписваш този договор без правото изобщо да го променяш, той е типов. След това не можеш да се откажеш от него, ако се откажеш – трябва да плащаш неустойки. Това не е свободна конкуренция, не е пазарно. Това е заробване на хора“, коментира пред медиите Корнелия Нинова.

„Да, в това ги подозираме – в див лобизъм, на гърба на хората“, отговори на въпрос Нинова и добави: „Всички оператори вдигат цените като по команда, а потребителите нямат никаква възможност да се защитят, освен през КЗП, което правителството отказва да направи“.

По думите ѝ това увеличение е с натрупване – миналата година 5%, тази година още 7% отгоре. „Питам: след като в този договор пише, че автоматично се вдига цената с ръста на инфлацията – в кой друг закон или договор пише, че автоматично се вдигат заплатите, пенсиите и доходите на хората с ръста на инфлацията? Значи доходите изостават – никой не се интересува от това, а мобилните оператори вдигат цените“, реагира лидерът на БСП.

Корнелия Нинова подчерта, че с водата е същото: „В правилата за определяне цената на водата пише, че тя се повишава автоматично с ръста на инфлацията. Значи цените на услугите се повишават автоматично, а доходите – не. Къде го има това?“

В отговор на въпрос от медиите за реплика на Борисов защо БСП, докато са били в управление в четворната коалиция, не са сменили регулаторите, Нинова посочи:  „Страда от амнезия. Ние ги сменихме. КЗП беше с ново ръководство тогава, но служебният кабинет ги уволни незаконно, защото те са с фиксиран мандат. Сега водят дела. Денков се оправдава с това, че заради водените дела не може да вземе мерки. Може. Да отмени решението на служебния кабинет, с което незаконно уволниха хората – те ще се върнат и ще вземат мерки в защита на потребителите.“

„Прилича на някакъв спор кой е по-близък до сърцето на партньора“ – така Нинова коментира пътуването на българската правителствена делегация до САЩ. „Борисов казал, защо вие ще пътувате, като някакво нащипано и ревниво девойче, „защо аз не съм включен, ама аз ходих до камината, пък вие не ходихте до камината“. Изобщо може ли да занимават целия български народ с подобно нещо, при положение, че има важни теми като тази с цените на мобилните оператори", добави тя по темата.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева