Легендата разказва, че вдъхновението за русалките идва от неуловим морски бозайник, който е толкова страхлив, че бяга при първия поглед на човек.

Свързани новини

22.10.2022 08:30

Дюгоните в Абу Даби: плахите тревопасни на океана, вдъхновили приказките за русалките

Видян 8379 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Легендата разказва, че вдъхновението за русалките идва от неуловим морски бозайник, който е толкова страхлив, че бяга при първия поглед на човек.

Това е животно, което е широко застъпено във фолклора на Югоизточна Азия, където много култури вярват, че първоначално е било отчасти човек, а много езици използват синоним на русалка, за да го назоват. В широкия свят той е известен като дюгон.

"Дюгоните са морски крави. Те са близки роднини на ламантините, а най-близките им сухоземни роднини са слоновете", казва Кристофър Маршал, доцент по морска биология в Тексаския университет "A&M". "Те са уникални сред морските бозайници, тъй като са вегетарианци - хранят се само с морска трева и други водни растения. "


Маршал признава, че връзката с русалките може да изглежда пресилена, въпреки че "това е и научното им име - те са от разред, наречен "сирени", а сирена е друга дума за русалка. Около тях има много интересна културна митология. "

Не всички от тях обаче са добри. Сълзите им се продават в бутилки като любовни отвари или афродизиаци, а някои части от тялото им - включително кости, бивни и пениси - се събират заради предполагаеми лечебни свойства. Зъбите им се използват за изработване на цигарени дръжки. Освен това от хиляди години те са обект на лов за месо и масло, което в съчетание със загубата на местообитания е довело до значително намаляване на броя им. През 1982 г. Международният съюз за защита на природата (IUCN) определя дюгона като уязвим вид, но твърди, че степента, до която броят на дюгоните е намалял, не е известна.


Предразположен към изчезване


Местообитанията на дюгоните се намират в крайбрежните райони на Индийския и Тихия океан, в повече от 40 държави. Според Програмата на ООН за опазване на околната среда обаче миналото лято в Китай те бяха обявени за функционално изчезнали, а популациите им бързо намаляват в страни като Кения, Япония и Индонезия.


"Тези животни имат две основни уязвимости", обяснява Маршал. "Едната е загубата на местообитания: морските треви изчезват по целия свят. И второ, приловът: това е огромен проблем за дюгоните в Персийския залив. "


В залива се намира втората по големина популация на дюгони в света след Австралия. Около 3000 индивида живеят по крайбрежието на Абу Даби, в Обединените арабски емирства, където в момента програма за опазване възстановява крайбрежните екосистеми.


"Изучаваме дюгоните през последните 20 години", казва Майта Мохамед Ал Хамели, морски биолог в Агенцията по околна среда на Абу Даби. "Започнахме да ги наблюдаваме, за да разберем тяхното разпространение, и въз основа на тези данни успяхме да подчертаем някои морски зони, които по-късно бяха обявени за защитени - точно там има най-висока гъстота на популацията на дюгони. "


Емирството вече е възстановило 7500 хектара мангрови гори, ливади с морска трева и коралови рифове в рамките на проект, насочен както към сушата, така и към морето, а до 2030 г. планира да възстанови още 4500 хектара. Тя също така въведе забрана за риболовните съоръжения, за които е известно, че улавят джуджета като прилов.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

рак