Дипломатическо напрежение между Израел и Испания

Свързани новини

17.10.2023 13:13

Дипломатическо напрежение между Израел и Испания

Видян 1882 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дипломатическо напрежение между Израел и Испания възникна след изказване на министъра на социалните права от квотата на "Подемос" Йоне Белара. Тя призова за организиране на протести по улиците на Испания срещу "планирания геноцид" на Израел в Газа и призова ЕС да спре да бъде "съучастник на военен престъпник като Нетаняху".

Белара поиска ЕС да разгърне всички дипломатически усилия за прекратяване на "окупацията и апартейда на Палестина". Тя беше подкрепена от втория вицепремиер и лидер на "Сумар" Йоланда Диас, която също осъди "израелския апартейд, високо и ясно", докато министърът на потребителските въпроси Алберто Гарсон определи като "чисто варварство" действията на израелската армия срещу цивилното население в Ивицата Газа.

Последва моментална реакция от страна на израелското посолство в Мадрид, което в декларация заявява, че някои министри са "избрали да се присъединят към този тероризъм от типа на ИДИЛ" след нападението на 7 октомври.

От посолството искат премиерът Педро Санчес "недвусмислено да осъди тези срамни изявления", които "застрашават сигурността на еврейските общности в Испания". Отговорът дойде от министерството на външните работи, откъдето съобщиха, че "всеки политически лидер може свободно да изразява позиции като представител на политическа партия в пълна демокрация като Испания" и отхвърлиха "неоснователните инсинуации за тях", уточнявайки, че „правителството като цяло многократно е изразявало необходимостта да се разграничи палестинското население от терористичната групировка Хамас, да се защити цивилното население на Газа и да продължат основните доставки, необходими за оцеляването им".

"Единственото решение за постигане на мир" е опцията "две държави да живеят една до друга", се казва още в позицията на външното министерство.



Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева