Свързани новини

03.08.2019 09:38

Димов: За екокатастрофа не би трябвало да говорим в момента

Видян 2095 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    За екокатастрофа не би трябвало да говорим в момента, заяви екоминистърът Нено Димов пред Нова телевизия на въпрос дали заради африканската чума по свинете предстои екокатастрофа.


"Големите обеми, които се загробват от диви прасета, в рамките на компетенцията ми с басейнови дирекции е да внимаваме изключително да се пази питейната вода и да няма високи подпочвени води", уточни Димов.


Той посочи, че вероятно изгарянето е по-добре, но с пренесянето може да се разпространи болестта, а и изгарянето не може да се извърши толкова бързо.


Министърът уточни, че ще се слагат капани за диви прасета в националните паркове, с цел да се намали популацията им.


Екоминистърът коментира и темата със замърсяването на въздуха, като неотдавна стана ясно, че ЕС иска да съди България заради нарушения.


"Факт е, че за периода, който ни съдят е имало превишава на нормите", каза той и допълни, че тази година е заработила система за ранно предизвестие при замърсяване на въздуха и дори при възможност за вдигане над нормите. Той акцентира, че най-трудно в борбата с мръсния въздух е манталитета на хората и затова се правят много образователни кампании.


Министърът посочи, че ще отнеме години, за да сменим дизеловите автомобили с електроколи. И подчерта, че 500 млн. ще бъдат инвестирани в електрификация на транспорта в общините за 2 години. Това успоредно щяло да развие и сервизите за ремонти на мрежата.


"На последния съвет на министрите в ЕС, предложих и бях подкрепен от 6 държави, да бъде направен европейски фонд, който да стимулира електрификацията особено в Централна и Източна Европа - да се изградят зелени коридори", уточни Нено Димов.


Министърът коментира и проблемът с дивото къмпингуване. Той уточни, че един от казусите е, че хората, които са привърженици на спането на открито, не могат да плащат извозването на отпадъците и общините са принудени да отделят големи суми за това. Димов посочи, че до 6 месеца трябва да бъде разписана наредба за къмпингуването и в нея трябва да бъде разписан и този казус.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева