25.06.2015 12:00

Димитър Манолов: ТПТИ се подготвя зад гърба на хората

Видян 705 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Намеренията, с които се подготвя ТПТИ между САЩ и ЕС звучат нелошо, но към момента резервите ни са повече, отколкото одобрението. В ТПТИ трудът се третира като нетарифна бариера и това няма как да ни прави щастливи. От друга страна, е повече от ясно, че в споразумението съществуват куп опасности, които не са непременно в нашия сектор, но не бива да ги подценяваме. Това заяви  синдикалният лидер на Подкрепа Димитър Манолов на дискусионен форум за рисковете за българската индустрия от ТПТИ, съобщи  БГНЕС.


Примерно, разпространението на ГМО, което в по-голямата част на Европа среща тежка съпротива, в т.ч. и в България. А възможността, при която корпорации могат да съдят държави категорично не ни харесва. От друга страна, от различни места се чуха цифри как някакви европейци щели да получат допълнителен доход в евро средно при приемане на споразумението. Аз като чуя нещо средно моментално влизам в режим на повишено внимание, защото това означава, че всички тези пари ще отидат на едно място, а другите ще гледат тавана, образно казано.

Така че очевидно споразумението, по наша оценка, не е направено в интерес на тези хора, които нещо средно щели да получат. Ще получат печалби корпорациите, а ние, ако позволите по-свободен език - ще лапаме мухите. В този смисъл имаме поредица забележки и резерви към ТПТИ- не ни харесва тази идея.

Но май и от другата страна на океана не са много щастливи от ТПТИ. Дотолкова, доколкото, ако трябва да се въвежда някаква хармония, поне що се касае до трудовите отношения, американските доста се различават от европейските. Те ще трябва да направят крачки към нас, тъй като се каза, че в Европа не искаме да съсипваме правилата, по които работи нашия континент. Нашите колеги от САЩ се надяват: дано пък да стане това споразумение, та и тук да има ред в трудовите отношения.

Америка твърди, че колкото пъти там са подписвали подобни споразумения, толкова пъти са намалявали работните места, увеличавала се е безработицата. Така че съпротивата срещу ТПТИ не е само от наша страна. Друг въпрос е какво ще се получи в крайна сметка.

Има сериозни резерви, че нещата биха се придвижили активно до края на президентския мандат на Барак Обама. Дори, може би, в рамките на две години след избирането на новия президент, ако той ще е Хилари Клинтън, може да се очаква някаква новина. Ние сме прави да се притесняваме и да работим по темите, които критикуваме, както и да се интересуваме какво наистина е записано в готвеното Трансатлантическото споразумение между ЕС и САЩ. Защото, знаете, че в една затворена стаичка в ЕП влизат евродепутати, четат и се заклеват, че никога, "с цев на челото" едва ли не, няма да издадат какво са прочели.

Когато нещо се прави на тъмно и зад гърба на хората няма как да не ни притеснява, с каквито и приказки за търговски тайни да бъде покривано.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Едно такова майско празнично се получава при вас

Едно такова майско празнично се получава при вас.