Свързани новини

25.11.2019 14:18

Die Welt: Европа харчи все повече за отбрана, а печели САЩ

Видян 1078 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европа харчи все повече пари за отбрана, а американските корпорации са най-големите печеливши от ситуацията, пише германският национален ежедневник Die Welt, като се позовава на резултатите от проучване на консултантската компания AlixPartners. В момента европейците купуват повече оръжия в чужбина, отколкото произвеждат те самите, подчертава изданието.

„Или европейските продукти са твърде скъпи, или това е знак за липса на доверие в собствената им отбранителна индустрия“, цитира изданието експертът на AlixPartners Щефан Ол. През 2018 г. общият бюджет за отбрана на европейските държави възлиза на около 256 милиарда евро: 38,5 милиарда евро са от Германия, една от десетте държави с най-големи военни разходи в света. Освен това миналата година 7 от 26 европейски държави, които са членки на НАТО, са изразходвали за отбрана 2% от БВП, което е заложената цел от Алианса. През 2017 г. имаше само 3 такива държави, припомнят от редакцията.

Според експертите на AlixPartners, за да увеличат пазарния си дял, европейските компании трябва на първо място да намалят разходите си. По-специално, проблемите на отбраната трябва да бъдат съсредоточавани по-малко върху специални поръчки на отделни държави. Пример е многофункционалният транспортен самолет „Еърбъс“ A400m. Освен това консолидирането на индустрията може да помогне на предприятията.

Експертите демонстрират необходимостта от консолидация в следните цифри, пише Die Welt: например европейските армии използват 37 различни типа танкове и бойни превозни средства на пехотата, докато в американската армия има само 3 вида. Във флота европейците използват 29 вида разрушители и фрегати, а американците - 4.
„Европа трябва да намали броя на своите бойни системи. В противен случай финансирането им ще бъде невъзможно в бъдеще“, предупреди Ол.


Източник: Фокус


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема.