Свързани новини

13.08.2009 15:21

Дянков: Станишев не казва истината

Видян 1623 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дефицитът само за месец юли е 550 млн. лева и той ще се увеличава, но благодарение на мерките, които ще предприемем - намаляване на разходите с 15 % и увеличаване на приходите смятам, че ще стигнем до балансиран бюджет.



Това заяви Симеон Дянков на срещата си с премиера Бойко Борисов и бившия финансов министър Пламен Орешарски, информира БГНЕС.
По време на срещата Борисов благодари за смелостта на Орешарски да се яви и да отговаря за наследството, оставено на новия кабинет от предишния. Според Симеон Дянков твърденията на бившия министър-председател Станишев, че е оставил бюджет с излишък не отговарят на истината. Според Яна Пальова към края на юли дефицитът е достигнал 372,4 млн. лева като преди това само до 17 юли е имало 202,1 млн. лева дефицит. Разходите за седемте месеца на годината са били 15,19 млрд. лева, което е почти 50 на сто от годишния разчет. За първа година през месец юли правителството е оставило бюджета на дефицит, сочат данните на финансовия министър.
От 8,264 млрд. лева излишък през юни, към края на юли той вече е бил 1,770 млрд. лева. Приходите в бюджета значително са изпреварили разходите. Според Орешарски неговото правителство не би могло да изнесе данни за месец юли. Той каза, че прогнозите при формирането на бюджета са започнали с минус 3,5 % ръст на икономиката. Според МВФ последните данни стигат до минус 7 %. При такива обстоятелства той заяви, че прогнозата не би могла да бъде окончателна. Според Орешарски заложените буфери от 10% на разходите в бюджета и 3% допълнително са достатъчни, за да ограничат последиците от кризата. Пламен Орешарски каза, че 34 на сто от капиталовите разходи, планирани за цялата година, които са били направени, също засилват финансовата дисциплина. Според него бюджетът може да излезе на нула, ако се запази темпа на приходите. Ако те продължат да намаляват, ще се наложат допълнителни икономии.
Свиках тази пресконференция, за да покажа, че още първия ден докато полагахме клетва в парламента сме получили бюджет с 550 млн. лева дефицит, заяви премиерът Борисов. Според него политиката не бива да се смесва с икономиката и той си запазва правото за бъдещи срещи с бившия финансов министър. Българският министър-председател каза, че икономическата криза е тежка и правителството му вече е направило съкращения за 1 млрд лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион