Свързани новини

29.03.2013 10:31

Девствен бряг край Варвара се продава като строителна площадка

Видян 1054 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Живописна поляна на морския бряг до царевското с. Варвара се продава като луксозен урбанизиран имот с изгодна цена. Става дума за два съседни парцела на първа линия на брега, недалеч от границата на природен парк „Странджа“, сочи офертата в агенция за недвижими имоти.* Терените с обща площ 14 дка. се продават за „само 45 евро/м2“, пише в обявата. Всъщност, ако бъдат купени заедно, цената им пада допълнително – общо 600 000 евро или 43 евро за квадрат, предаде OFFNews.


„Това, което прави парцелите уникални е съчетанието от няколко фактора. Те се намират в началото на скалите, които водят надолу към морето, правейки местоположението им усамотено и спокойно“, пише в примамливата оферта.


„Парцелите са част от новия градоустройствен план и в момента тече процедура по смяна на статута им“, пише още в анонса. И продължава: „Може да се построи ваканционно селище или къщи, като вода и електричество има само на 100-150 м от имота. Благодарение на природните си дадености районът е идеален за риболов, лов и планинарство“.


„През последните години Варвара се превърна в прекрасно място за почивка за тези, които търсят спокойствие и усамотение. Варвара е и любимо място на гмуркачите, тъй като районът изобилства от подводни пещери“, продължават романтичните подробности. Начело на обявата е информацията, че цената вече е намалена с 55 % или с 385 220 евро. За „невъоръженото“ с медийна информация потребителско око вероятно е загадка защо такъв апетитен терен чака купувачи и се обезценява…


Уловката – малко предистория


Брокерите деликатно са спестили едно ключово обстоятелство: теренът е част от един градоустройствен план, който е обект на наказателна процедура срещу България и неговата валидност до ден днешен е под въпрос – общият устройствен план на Царево.


Планът на Царево бе подготвен от архитектурната къща „А.С.А“ на арх. Калин Тихолов, години преди името на архитекта да нашуми като проектант на „Дюнигейт“ и на строежа на самия плаж пред базата на спортната академия в Несебър. Планът на Царево предвижда урбанизиране на десетки хиляди декари площ по брега на Южното Черноморие, част от която попада в защитена територия – природен парк „Странджа“. Неслучайно, през 2008 г., когато той бе съгласуван от експертен съвет на екоминистерството, предизвика серия от граждански протести в София.


Заради некачествена екооценка на устройствения план, който безцеремонно засяга защитената територия, той бе обжалван от Асоциацията на парковете в България. Аргументите на АПБ са, че има неверни данни в доклада по екооценката и общественото обсъждане е било компрометирано. Организацията обжалва както съгласувателното решение на екоминистерството, така и финалната заповед на министерството на регионалното развитие, с която бе одобрен планът (тя бе подписана от бившия зам.-министър Савин Ковачев) – общо две дела във Върховния административен съд.


По жалби на природозащитниците Еврокомисията откри и наказателна процедура срещу България за неспазване на екозаконодателството, която и до момента не е закрита. В резултат бившият екоминистър Нона Караджова оттегли някогашното съгласувателно решение на министерството и ВАС отмени екооценката на устройствения план.


След което започна второто дело – срещу заповедта за самия план. И в началото на тази година тричленен състав на ВАС отхвърли жалбата на екоорганизацията. Аргументът на съдиите не беше нов, той беше многократно използват в хода на делата – според българския Закон за устройство на територията, общите устройствени планове са необжалваеми. Така съдът парадоксално потвърди устройствения план, при все че вече бе обезсилил законовата база, върху която той е стъпил – екооценката му.


Устройствените планове като свещени крави


Устройствените планове обаче би следвало да са обжалваеми по силата на т.нар. Орхуска конвенция, ратифицирана от България – конвенцията за достъпа на гражданите до информация и правосъдие за околната среда. Това твърдят от няколко години от природозащитните организации. Неотдавна комитетът на Орхуската конвенция дори изрично се произнесе по българския казус – да, устройствените планове не би следвало да са свещени крави и подлежат на съдебно оспорване. Въпреки това правителството на ГЕРБ и депутатите на управляващата партия в последния парламент не приеха искането на активистите за съответните промени в ЗУТ.


От екоорганизациите нееднократно са заявявали, че като по-висшестоящ акт от българския закон, конвенцията директно би трябвало да се прилага от българския съд, независимо от закона.


В очакване на развръзката


Природозащитниците обжалваха съдебното решение пред последна инстанция на ВАС, но все още дело не е насрочено. Неотдавна след серия преговори с екозащитниците, бившият вече министър на регионалното развитие Лиляна Павлова и екипът на ведомството са се съгласили да се откажат от защитата на ОУП-а на Царево в съда и да обявят задание за нова актуализация на устройствения план. Това съобщи председателят на асоциацията на парковете Тома Белев.


„Все още не знаем какво е отношението на новото ръководство на министерството”, каза Белев. Законът обаче изисква устройствените планове да се приемат с влязла в сила екооценка, а когато планът беше приет, въпросната екооценка не беше влязла в сила, защото бе обжалвана, посочи той.


Изпратено е запитване до строителното министерство как планира да приключи спора за плана на Царево и все още очаква отговор. От финалното решение на този казус зависи съдбата на редица терени по Южното Черноморие, сред тях и горният живописен плаж край Варвара, допълва OFFNews.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

риби