Девет вековни дървета са защитени от днес. Те не могат да бъдат изкоренявани, сечени или кастрени, уточнява министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Свързани новини

05.01.2023 18:00

Девет вековни дървета са защитени: МОСВ

Видян 3750 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Девет вековни дървета са защитени от днес. Те не могат да бъдат изкоренявани, сечени или кастрени, уточнява министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Три от тях са от вида източен чинар (Platanus orientalis). Две от дърветата са открити в землището на град Асеновград, по предложение на Община Асеновград. Те са на приблизителна възраст 200 години, с височина около 19 м и обиколка на стъблата над 5,10 м. Третото дърво се намира в землището на село Свирачи, община Ивайловград. То е на приблизителна възраст 180 години, с височина около 18 м, обиколка на стъблото 5,13 м.

Обявено за защитено е и вековно дърво от вида сребролистна липа (Tilia tomentosa), на приблизителна възраст 120 години, с височина около 18 м и обиколка на стъблото 2,70 м. То се намира в землището на село Царски извор, община Стражица, съобщават още от МОСВ.

В заповедта на министъра е включено и вековно дърво от вида цер (Quercus cerris) в землището на село Малко Брягово, община Маджарово. То е на приблизителна възраст 290 години, с височина 14 м и обиколка на стъблото 2,93 м. Предложението за обявяването му е постъпило от Асоциацията на парковете в България.

Вековно дърво от вида обикновен бук (Fagus sylvatica) е обявено по предложение на Държавно горско стопанство - Троян. То е на приблизителна възраст 250 години, с височина около 22 м, обиколка на стъблото 3,20 м и се намира в землището на село Бели Осъм, община Троян.

В землището на село Козаревец, община Стара Загора, по предложение на кметския наместник е обявено вековно дърво от вида летен дъб (Quercus robur) – на приблизителна възраст 200 години, с височина около 25 м и обиколка на стъблото 3,60 м.

По предложение на Държавно горско стопанство - Черни Осъм, са обявени две вековни дървета, които са на възраст над 100 години и се намират в землището на село Черни Осъм, община Троян. Едното е от вида планински ясен (Fraxinus excelsior), с височина около 30 м и обиколка на стъблото 3,40 м, а другото – от вида явор (Acer pseudoplatanus), с височина около 26 м и обиколка на стъблото 4 м.

С обявяването на деветте дървета за защитени се забранява изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, нараняването на стъблата и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на дърветата.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 ИвайлоК 05.01.2023 19:59

    Не трябваше да оповестяват публично къде се намират дърветата...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак