социалният министър Иванка Шалапатова

Свързани новини

24.01.2024 10:43

Децата са под грижата на близки и роднини, чувстват се спокойни: Соц. министърът за убийството на Витоша

Видян 1349 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Като изключително тревожен случай определи социалният министър Иванка Шалапатова убийството в столичния квартал "Драгалевци".


В студиото на "Денят започва" тя съобщи, че органите за закрила на детето са свършили по закон своя ангажимент, а именно да се погрижат за децата на Габриела Славова, заподозряна за убийството на съпруга си. Те са настанени под грижата на близки и роднини и се чувстват спокойни.

По думите ѝ, този случай има криминален характер и много зависи действието на съответните органи.

    "Що се отнася до децата, те са в сигурна семейна среда, което дори по смисъла на Закона за закрила на детето, Конвенцията на ООН за правата на детето, винаги най-доброто решение е тогава, когато в семейната среда има криза, особено от такъв характер, децата да бъдат в близка, най-вече в семейна среда и да не бъдат настанявани в специализирани институции, което преди години беше практика", поясни Иванка Шалапатова - министър на труда и социалната политика.

Тогава, когато има кризисни случаи, се разчита много повече на близки и роднини, на приемни семейства, защото това е съвременният начин, по който може да се помогне тогава, когато в семейството има подобни ситуации, каза още Шалапатова. Тя допълни, че е твърде рано да се каже дали децата ще бъдат разделени или не, след като всичко завърши:

    "Но съществува и хипотезата, те да бъдат разделени и в момента никой компетентен орган не може да каже какво ще бъде решението, тъй като е твърде рано и не всички обстоятелства по случая са изяснени."

По случая с разкритието в репортаж на журналиста на БНТ Мария Чернева, че 14-годишно дете почти не е ходило на училище не по собствено желание и е имало опасност за живота и здравето му, министър Шалапатова заяви:

    "Пряк риск за детето през декември, преди опита на родителите му да го изведат зад граница, не е имало. Информацията, с която ние разполагаме, е от декември, когато става ясно, че има напрежение в семейството. Родителите водят динамичен живот, местят се на различни места в България и от лятото на м. г. започват трудова реализация в Южна Америка - в две различни държави. Мнението на детето назрява, в посока, че то иска да си остане в България, да бъде в българско училище и да бъде сред своите приятели."

Полученият сигнал е от края на декември, когато става ясно, че има напрежение в семейството и детето не желае да напусне страната и да е заедно с родителите си. В този случай няма пряка опасност за живота и здравето на детето, категорична е Шалапатова.

Тя добави още, че родителите смятат, че детето трябва да замине с тях за Бразилия, където работят и тогава назрява конфликт с близък на майката, който упражнява насилие в училищна среда.

    "Упражненото насилие е фактор, освен това, и нарушаване правото на детето да има качествено образование. Това вече е фактор за свикването на т. нар. координационен механизъм, който вече мобилизира много повече институции и в разговори с родителите става ясно, че волята на детето трябва да бъде взета предвид. Предоставена е подкрепа на родителите да зачетат мнението на детето си и е дадена насока да не го извеждат", обясни социалният министър.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

скорпион