31.01.2010 12:51

Десетки простират в София срещу ГМО

Видян 2044 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С лозунги – "Не щем ГМО", „България е свободна от ГМО“ и „Ние сме истинското МОСВ“ започна протестът на гражданските и екоорганизации пред Народната библиотека, предаде БГНЕС.

Десетки граждани са се събрали на мястото, като сред протестиращите има деца и майки с колички. По този начин родителските организации също изразяват протеста си. Адвокат Свилен Овчаров, от Сдружение „Зелени адвокати“ коментира, че решението за приемането на Закона за ГМО ще се отрази на рейтинга и резултатите на депутатите от НС, както и на изборите за всяка една партия. „Колебая се дали става дума за некомпетентност от страна на МОСВ, които са решили да хармонизират европейските директиви по най-лесния начин – като либерализират всичко.“, коментира още адвокатът. Според него вече има консенсус от страна на ПГ на ГЕРБ да се приложат ограничителни мерки по отношение на приложението на закона. Той призова да се осигури възможност на гражданското общество да участва във вземането на решение при създаването на конкретни хибриди. „В момента никой няма доверие на Изпълнителната власт, по тези така важни въпроси, защото ефектите от тези неща се изследват в продължение на десетки години, а мандатът на един екоминистър е четири, максимум пет години.


Протестиращите продължават шествието си към НС. Затворени останаха ул. „Шипка“, "Сан Стефано", както и бул. „Евлоги Георгиев“ в посока НДК. Протестиращите От инициативния комитет на родители граждани, Национална асоциация на зърнено производителя и Асоциацията по пчеларство разпространиха декларация, в която пише: „Управниците ни се крият зад европейски директиви.“ Предлаганите промени подкрепят единственото интересите на малка група хора, убедени са протестиращите. Сред тях има и студенти от няколко университета в София, които са на мнение, че земята на България ще бъде заразена завинаги, ако започнат да се произвеждат хибриди и уникални български сортове и култури, ще загубят своята идентичност. „Селското стопанство ще понесе нови още по-фатални уреди.“ се казва в декларацията на неправителствените организации. Те са категорични, че протестите им не са плод на страхове и емоции, а на реални факти за въздействието на ГМО върху околната среда.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

козирог