Свързани новини

06.02.2013 12:18

Дерат по две кожи от малкия бизнес

Видян 1392 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Осигуровките в 300 000 малки фирми скачат драстично тази година, съобщи Дартснюз.


Промените в Кодекса за социално осигуряване засягат работещите пенсионери, шофьори на таксита, които са и собственици на дружеството, управители на квартални бакалии, застанали зад щанда, и т.н. Според Софийската търговско-промишлена камара новостите в КСО ще увеличат парите за осигуровки на посочен като пример таксиджия с 223,93 лв. спрямо миналата година. С цели 308 лв. повече пък ще дава шеф на семеен бизнес. От СТПК се обръщат с писмо към финансовия министър Симеон Дянков и шефа на НАП Красимир Стефанов с ред въпроси, които според тях крият подводни камъни за осигуряващите се.


Според КСО (чл.4) „задължително осигурени са управителите, прокуристите и контрольорите на търговски дружества и на едноличните търговци, синдиците и ликвидаторите, членовете на управителните, надзорните и контролните съвети на търговските дружества, както и лицата, работещи по договори за управление на неперсонифицираните дружества”, пише в отвореното писмо. "Осигурителните вноски за работниците и служителите се дължат върху получените, включително начислените и неизплатените, брутни месечни възнаграждения или неначислените месечни възнаграждения, но върху не по-малко от минималния осигурителен доход, което означава, че не е нужно, дори да са начислени или изплатени възнаграждения на управителите, за да възникне задължение за осигуряването му.


Примерите, които дава Камарата, засягат най-дребния бизнес. Така собственик, регистрирал таксиметрова фирма като ЕООД, и същевременно сам изпълняващ длъжността шофьор на таксито, ще плаща осигуровки, както следва:


 - като управител върху осигурителен доход 727 лв. – осигуровки в размер на 223,93 лв.


 - като полагащ личен труд в дружеството, самоосигуряващ се с минимален ОД 420лв. - осигуровки в размер на 123,06 лв.


Или общо ще дължи месечно осигуровки към НАП в размер на 346,99 лв., което е с 223,93 лв. повече от 2012 г.


Другият пример е за малко търговско дружество, регистрирано като ООД - малък квартален магазин, семеен бизнес. Управител е един от съдружниците и се предполага, че полага личен труд, т.е работи в магазина. В този случай осигурителните вноски за съдружника - управител са:


 - като управител върху осигурителен доход от 1000 лв. – осигуровки в размер на 308 лв.


 - като полагащ личен труд в дружеството, самоосигуряващ се с минимален ОД 420 лв. - осигуровки в размер на 123,06 лв.


Или общо ще дължи месечно осигуровки към НАП – 431,06 лв., което е с 308 лв. повече от 2012 г.


Бизнесът пита: Управителите на малки фирми, които са собственици или съдружници и полагат личен труд, но нямат договор за управление, трябва ли да се осигуряват едновременно като самоосигуряващи се лица и като управители?


Ако едно лице е управител само по регистрация (без договор за управление и доходи), в повече от едно ЕООД или ООД, следва ли да внася осигурителни вноски за всяко от тях?


Какво се случва със собствениците на фирмите със замразена дейност и декларирани нулеви доходи?


Когато фалира малка фирма, поради липса на средства за ликвидатори, обикновено за ликвидатор се определя някой от управителите или съдружниците. Какво е основанието тези ликвидатори да внасят осигурителни вноски и от къде да вземат средства за това, при положение че фирмите са във фалит и не разполагат нито с финансови средства, нито с материални активи?


Трябва ли и дребните земеделски производители, които са регистрирали търговски дружества, за да могат да кандидатстват за субсидии, да внасят едновременно осигуровка като регистриран земеделски производител и като управител на търговското дружество?


Работещите пенсионери, които досега се осигуряваха по избор, с новата промяна следва ли да бъдат лишавани от избора и да бъдат задължени да внасят осигуровки?


"Надяваме се в най-кратък срок да получим отговори на поставените въпроси, които ще бъдат публикувани в електронното издание на СТПК, завършва отвореното писмо, подписано от шефа й Георги Чернев, предаде още Дартснюз.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв