25.01.2009 14:22

Дер Щандарт: БГ иска да отвори спорна атомна централа, Австрия протестира

Видян 1468 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Едно нещо трябва да му се признае на Радко Павловец, специалният пълномощник на провинция Горна Австрия по антиядрената политика. Когато стане въпрос за авария в чешката атомна централа Темелин, той винаги е с едни гърди напред що се отнася до осведомеността.

Оше преди австрийското министерство на околната среда на алармира в петък за нови проблеми в чешката централа, Павловец съобщил по медиите, че първи реактор в Темелин ще бъде изведен от експлоатация. Дори потвърждението от страна на чешката компания ЧЕЗ, която експлоатира ядрената централа, дойде доста по-късно.
В турбинната зала също е имало авария – една помпа се е повредила, но в този случай поне не се касае за ядрено гориво. Тази повреда не представлява нинаква опасност. Защитникът на интересите на антиядреното лоби Горна Австрия ще трябва да разчита на свои независими източници, за да разбере истинските причини и размера на щетите от аварията. Говорителят на централата Марек Свитак съобщи само, че повредата е била предизвикана от изключване на ена от циркулационните помни. Паралелно с неговите думи Павловец заговори за „незправните турбини на атомната централа в Темелин”.
Засега обаче е ясно, че проблемите са възикнали извън ядрения сектор на централата. „Поради това инцидентът няма да има никакви последици по отношение на сигурността” – съобщи специално за „Дер Щандарт” Дорис Остерман, говорителка на министъра на околната среда на Австрия Николаус Берлакович. Тя обърна внимание върху това, че ръководството на атомната централа е изпълнило поетите ангажименти към Австрия по отношение на задължението да предоставя точна и бърза информация. Тя поясни само, че повредата е станала в резултат на човешка грешка по време на планово техническо обслужване на една от помпите. Контролната система веднага е изключила Първи блок от електрическата система и след това го е изключила. Доставките пна електричество от него ще бъдат подновени едва в петък.
Втори блок обаче продължава да работи. Радко Павловец твърди, че турбините на атомната централа в Темелин са от „ненадежден протитип и очевидно са в края на експлоатационния си период”. През миналата година се стигна до повреда на роторите в секцията за ниско налягане на турбината. Моторът трявало да бъде ремонтира от фирмата производител „Шкода Пауър” и поради тази причина Блок 1 доста дълго време бе извън експлоатация. Томва бе използвано, за да се провери притока на гориво към регулиращите вентили.
По-спешните атомни притеснения на еко-министъра Берлакович са свързани не със съседите, а с България. Въпреки подновените доставки на природен газ от Русия в петък българският парламент реши да стартира отново два реактора от спорната атомна централа в Козлодуй. Парламентът възложи на правителството, в сътрудничество с Европейската комисия, да подготви за включване двата 440-мегаватови блока от съветски тип, спрени през 2006 г. Това решение бе аргументирано с газовата и глобалната икономическа криза.
ЕК изчаква
Австрия веднага реагира и изрази масирана съпротива. Берлакович подчерта, че австрийската позиция е същата като по отношение на словашката централа в Бохунице. „Окончателното затваряне на реакторите е част от споразуменията по Договора за присъединяване към ЕС и затова този проблем не подлежи на ново предоговаряне”.
В петък още Еврокомисията изрази чрез своя говорител Марк Грей първоначално резервирана позиция. Той каза, че препятствията пред повторното отваряне на реакторите са доста високи. „Българското правителство би трябвало да изложи сериозни и трайни рискове за българската икономика” – каза Грей. Освен това възниква въпросът за нарушаване на Договора за присъединяване, ако двата блока действително бъдат въведени в експлоатация. /Оригинал: Der Standart
Atomkraft: Panne, Pause und Protest
Bulgarien will ein umstrittenes Atomkraftwerk wieder aufsperren – Österreich protestiert.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

близнаци