Депутатите въведоха "особен търговски управител", който при определени обстоятелства ще може да поеме контрола над "Лукойл"

Свързани новини

13.01.2023 14:59

Депутатите въведоха "особен търговски управител"

Видян 652 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатите въведоха "особен търговски управител", който при определени обстоятелства ще може да поеме контрола над "Лукойл", предаде БНР.

Предложенията на "Демократична България" в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, бяха приети окончателно от Народното събрание след двучасови дебати.

Предложението на дясната коалиция дава възможност на държавата да реагира в особени ситуации с цел да се гарантира сигурността на критичната инфраструктура в сектор "Енергетика", сигурността на доставките и нивата на цените.

"Особен търговски управител" ще се назначава от министъра на икономиката и индустрията за срок от шест месеца, като е предвидена възможност за още шест:

"Идеята е да кажеш на целия сектор: държавата има такива лостове. Тоест ако някой започне трайно да нарушава законодателството, да застрашава националната сигурност, този лост съществува. Това е идеята на този законопроект. Неговата най-важна роля е превенцията, държавата да може да се защити, ако се наложи" - мотивира поправката депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров.

От "Възраждане" обаче бяха против с аргумента, че текстът представлява скрита национализация и се въвежда с цел да обслужва интереси.
Депутатът Стоян Таслаков каза още:
"Защо направо не кажете името на това лице, което трябва да поеме управлението на "Лукойл" и всъщност да разкриете на българския народ, че искате да поставите ваш човек, който отговаря на вашите условия, за да може да прави далавена в най-печелившото предприятие и с какво се различавате вие от предишните управляващи, които управляваха 12 години?".
Делян Добрев от ГЕРБ увери, че поправката е единствено в интерес на държавата:
"Това, което предлагат в момента, е ние да дадем механизъм, по който ако "Лукойл" грубо казано се разсърдят и решат да ударят ключа на рафинерията, ние да можем да назначим "особен управител", без да им отнемаме собствеността. Предприятието си остава собственост на частния инвеститор, на който е, но да гарантираме сигурността на доставките на горива в България".
Ресорният министър може да замени "особения търговски представител", или да прекрати предсрочно мандата му.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион

През този ден фокусът ви може да се измести към общуването

През този ден фокусът ви може да се измести към