За закриването гласуваха четирите партии от управляващата коалиция - Продължаваме промяната, БСП, Има такъв народ и Демократична България, както и Възраждане

Свързани новини

14.04.2022 17:19

Депутатите окончателно закриха спецправосъдието

Видян 2352 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Десет години след откриването на специализираните съдилища и прокуратури, депутатите окончателно гласуваха и приеха с мнозинство те да бъдат закрити, съдиите - преназначени, а висящите дела да продължат пред същите състави, но в Софийския градски съд, а срещу организирани престъпни групи и в окръжните съдилища по места.


 


За закриването гласуваха четирите партии от управляващата коалиция - Продължаваме промяната, БСП, Има такъв народ и Демократична България, както и Възраждане.



Промените в Закона за съдебната власт, предвиждащи закриване на спецправосъдието бяха предлагани многократно през последната година и минаха три пъти на първо четене в последните няколко парламента, но за първи път се приемат и на второ четене - във вторник в правна комисия, а днес и окончателно в пленарна зала. Преди да влязат в сила поправките обаче, те трябва да бъдат обнародвани в Държавен вестник.


 


Освен закриването на специализираните съдилища и прокуратури промените в ЗСВ слагат край и на кариерните и финансови бонуси за членове на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към ВСС. В момента след края на мандата си могат да поискат назначаване в структури с една степен по-високи в съдебната власт от заеманите по-рано длъжности като с това получат и финансово обезщетение, а с поправките тази възможност се отменя.


 


Очаквано, както и на първо, и на второ четене, ГЕРБ-СДС и ДПС гласуваха против промените, а дебатът продължи часове като в голяма степен се чуха същите аргументи срещу закриването на специализираните структури.



От ГЕРБ-СДС попитаха как се съчетава квотният принцип с натовареност на съда. Дани Каназирева коментира, че с тези квоти управляващите влизат



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Видим напредък ще постигнете с проектите

Видим напредък ще постигнете с проектите, които сте