Конфискуването на лични автомобили, регистрирани в Русия, в името на спазването на санкциите е пресилено, твърди Европейският парламент. Няколко европейски държави прибягнаха до тази практика, след като през септември Европейската комисия издаде разяснение, което одобряваше подобни мерки.

Свързани новини

10.11.2023 16:53

Депутати от ЕС искат от държавите-членки да не конфискуват руски автомобили

Видян 725 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Конфискуването на лични автомобили, регистрирани в Русия, в името на спазването на санкциите е пресилено, твърди Европейският парламент. Няколко европейски държави прибягнаха до тази практика, след като през септември Европейската комисия издаде разяснение, което одобряваше подобни мерки.  

В съвместно предложение, посветено на "ефективността на санкциите на ЕС срещу Русия" евродепутатите призовават изпълнителния орган на ЕС да "преразгледа тълкуването си на санкциите, водещи до изземване и конфискация на предмети и превозни средства само за лична употреба". Законодателите предупредиха, че "подобно прекомерно спазване дискредитира целта и инструмента на санкциите".

 Европейската комисия отказа да разкрие дали възнамерява да преразгледа насоките си, публикувани в началото на септември. Според тях "превозните средства с руски регистрационен номер" и "регистрирани в Русия" са забранени в блока и могат да бъдат конфискувани, ако бъдат открити на негова територия.  

"Не е от значение дали използването на превозните средства е частно или търговско", стига те да попадат в категорията на санкционираните стоки, подчертаха тогава служителите.  

Освен това на руските граждани е забранено да вземат със себе си широк набор от лични вещи, включително хигиенни продукти, когато пътуват в ЕС.


Коментирайки насоките на Брюксел, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова ги осъди като явен "расизъм".

Разясненията на Комисията през септември бяха направени в отговор на няколко случая, при които германските власти конфискуваха автомобили с руски регистрационни номера, позовавайки се на санкциите, наложени на Москва заради действията ѝ в Украйна.


След като изпълнителният орган на блока постанови, че подобна практика е законна, няколко европейски държави, сред които Латвия, Естония, Литва, Полша, Финландия, Норвегия, Германия и България, забраниха на автомобили с руска регистрация да преминават границите им, с малки изключения.  

В края на миналия месец латвийският парламент прие законопроект, според който превозните средства с руски регистрационни номера ще бъдат конфискувани, ако не са регистрирани в балтийската държава, или ще бъдат изведени от страната в рамките на три месеца.


 "Планира се конфискуваните автомобили да бъдат предадени на Украйна", се посочва още в документа. Въпреки това транзитното преминаване през Латвия все още ще бъде разрешено, стига да не надвишава 24 часа, като изключение ще бъде направено и за дипломатическите автомобили. Латвийските законодатели планират законопроектът да влезе в сила на 15 ноември. 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей