Хинков заяви, че “очевидно бившият здравен министър Асена Сербезова участва в играта с реекспорта на лекарства, защото е променила формулата”. Той посочи, че няма как да бъдат наказани хората за износ на лекарства, защото е създадена вратичка в закона.

Свързани новини

02.10.2023 17:32

Депутат дестабилизира кабинета: Здравният министър

Видян 5033 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Не съм обмислял оставката си”, заяви пред bTV министърът на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков в коментар за призивите на депутата от ППДБ Васил Пенков. Припомняме, че формалният повод за апела е признанието на шефа на МЗ, че е бил пред дилема да напусне “заради груби намеси” на премиера Николай Денков в работата му.


В дъното обаче е спорът кой е виновен за недостига на лекарства на нашия пазар.
Преди седмици премиерът уволни несменяемия зам.-министъра на здравеопазването Пенков.


Неговият син Марин Бойков Пенков е собственик на 6 дружества в медицинската област, 1 от тях е  действаща фирма с депутатката от ППДБ Елисавета Белобрадова-Пандова и екссъпруга й Васил Пандов, което е конфликт на интереси. Същият Пандов е бил в конфликт и като главен секретар на МЗ в кабинета Петков-Нинова.


“Не аз дестабилизирам правителството, след като приемам решенията на премиера и се съобразявам с тях, а този който ме призовава да напусна. Моето желание е просто да бъда оставен да си свърша работата за времето, което имам”, коментира сега Хинков. “Не разбирам призивите на един депутат (б.р. Пенков) от управляващото мнозинство за разклащане стабилността на правителството, тъй като всяка смяна на министър, особено в предизборна ситуация, е вредна”, подчерта той.


“Имам доверие на премиера, той също има доверие в мен. Приет съм много добре от колегите в МС”, коментира Хинков. Той заяви, че има свободата да посочи един или двама зам.-министри, останалите са прерогатив на премиера.


"Работя добре с Илко Гетов и той трябва да поеме част от отговорите на въпросите за реекспорта на лекарства", коментира Хинков. Той добави, че е уволнил главния секретар, който е бил заварен, а не назначен от премиера. „Освободих го, защото не бях доволен от неговата хаотична работа“, обясни Хинков.


Здравният министър обяви още, че думата „фармамафия“ е доста описателна. "Има неща, които не са в интерес на обществото, те се вършат от определени групировки или компании. Ако изчезне едно важно лекарство за определен период от време, това променя лечението на хората. Може да се нарече убийство от разстояние", смята Хинков.


„От доклада на ДАНС не стават ясно всички причини, защо изчезват лекарствата“, подчерта министърът. „Някои от причините могат да са свързани с цената и обществения интерес. България е малък пазар и ние не можем да привлечем големите компании с цените, които потискаме“, смята той.


Егор Глазунов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 03.10.2023 11:00

    който с медицинска диплома препоръчва ковид ваксини, статини и борба с холестерола, моноклонални антитела и детски ваксини, той е или некомпетентен или получава бонуси от съответните фарма мафии, аман от боклучави неграмотници и човекомразци, всички в мз са такива

  • 001 Anonimen 02.10.2023 21:32

    започва яростна камапания от сзо срещу антибиотиците, едно прекрасно средство, спасило милиони животи, един украински войник бил резистентен и сега дайте да не изписваме антибиотици, това е част от войната на джендър глобалистите срещу нормалните хора, хванали са и хинков, който се прави, че не разбира за какво става дума, трае си за детската държавна болница . не трябва да се лекуват качествено българските деца, ще ги бодем с калпавите ваксини да оглупяват и да станат хронично болни както с въпросните ковид отрови, най-безсрамно рекламират на лайнянката отровите, от които измряха и продължават да измират будалите

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог